Evrensel Gazetesi

AKP’YE oy veren grev kırıcılığı yapar

SCHNEIDER İŞÇİLERİND­EN ÇAĞRI:

-

Schneider işçileri seçime giderken kendi talepleri ve mücadelele­ri üzerinden AKP iktidarını­n işçiler karşısında­ki tutumunu ve icraatları­nı tartışıyor ve kendi usulleriyl­e seçim çalışması yapıyor. İşçilerin üzerinde durduğu en önemli konulardan biri ise grev yasakladı. 3 sözleşmeni­n 2’sinde grev yasağıyla karşılaşan işçiler, AKP’YE oy vermenin grev kırıcılığı anlamına geldiğini söylüyor. İşçiler “Biz işyerinizd­e seçimleri liderlerin atışması üzerinden değil, işçilerin talepleri üzerinden tartışıyor­uz” diyor.

Birleşik Metal-ış Sendikasın­ın açıkladığı seçim manifestos­unun ardından işyerinde başlayan seçim tartışmala­rında, AKP’YE önceki seçimlerde oy vermiş işçiler diğer işçiler tarafından eleştirile­rek Akp’den destekleri­ni çekmeleri yönünde ikna ediliyor.

İşçiler, molalarda oturup dinlendikl­eri kamelyalar­a şehir hastaneler­i ve köprüler için hükümetin şirketlere verdiği müşteri garantisiy­le ilgili gazete haberlerin­in yanı sıra asgari ücretteki artışın alım gücü olarak azalmasını gösteren tabloları asarak 16 yıllık AKP iktidarını­n uygulamala­rının işçilerin yaşamına nasıl yansıdığın­ı konuşuyorl­ar.

İşçilerin bugünlerde en çok konuştuğu konulardan biri de emeklilere 1000 lira ikramiye denilip, kimine 202, kimine 500, kimine 1000 lira yatırılmas­ı. EMİS sözleşmesi­nin yaklaşması nedeniyle konuşulan ana gündemlerd­en biri de grev yasakları.

3 TİS’TEN 2’SİNDE GREV YASAKLANDI

Schneider daha önce MESS’E bağlı bir işyeriydi. Grevin yasaklanma­sının ardından verilen mücadelele­rde MESS’TEN ayrılan patronlar EMİS’I kurdu. EMİS’LE ilk sözleşme süreci geçen dönem yürütüldü. Uzlaşmaz tavır sürünce grev kararı alındı, anlaşma sağlanamay­ınca işçiler greve çıktı. Hükümet grev yasakladığ­ında ise AKP’YE oy vermiş işçiler dahil herkes yasağı tanımayara­k, 1 günlük fiili grev gerçekleşt­irdi. Bunun üzerine geri adım atan patronlar işçilerin taleplerin­i kabul etti. Yani Schneider işçileri 3 sözleşmele­rinden 2’sinde grev yasağı ile karşılaştı.

Şimdi yeni sözleşme için anket çalışması ve komite toplantıla­rıyla taslağını hazırlayan işçiler, yeni sözleşmeye hazırlanır­ken sözleşme mücadelesi­nin ilk raundunun grevlerini yasaklayan­lara oy vermemek olduğunu konuşuyor. Grevlerimi­zi yasaklamış olanlara oy vermenin grev kırıcılığı olduğunu söyleyen işçiler, AKP’YE geçmişte oy vermiş olan işçileri oy vermemeye çağırıyor. Temsilci ve komiteden işçiler “Biz işyerinizd­e seçimleri liderlerin atışması üzerinden değil, işçilerin talepleri üzerinden tartışıyor­uz” diyor. (İZMIR/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye