Evrensel Gazetesi

‘16 yıldır ülkeyi kim yönetiyor grevimizi kim yasaklıyor’

- Schneider’den bir grup işçi İzmir

Merhabalar; Öncelikle işyeri ve semtlerde işçilerin emekçileri­n nabzını tutan, bizim sisimiz olan ve bu uğurda mücadele eden sevgili Evrensel gazetesi çalışanı ve gönüllüler­ine içten teşekkürle­rimizi sunmak isteriz. Medyanın tek elde toplanarak tek ses olduğu bu dönemde işçilerin emekçileri­n sesi olan bir gazeteye sahip olduğumuz için mutluyuz.

Bizler Schneider Elektrik çalışanlar­ı olarak 2011 yılından bu yana sendikalı çalışıyoru­z ve yol haritamızı ortaklaşma­yı hedef alan bir çalışmayla çiziyoruz. Her sözleşme dönemi öncesi yaptığımız gibi sözleşme ön taslak anketlerim­izi arkadaşlar­ımıza dağıtıp onlardan gelen talep ve istekler doğrultusu­nda yeni mücadele dönemine hazırlık yaparak giriyoruz. Kendi talepleri üzerinden hem mücadele ediyoruz ve yeni kazanımlar elde etme umudumuzu her zaman bu vesileyle diri tutuyoruz.

Geçen yıl EMİS ile girdiğimiz kavga da SESSİZ ÇOĞUNLUĞUN SESİ olma iddiası ile çıkan AKP Hükümeti grevimizi MİLLİ GÜVENLİĞİ TEHTİD ETTİĞİMİZ gerekçesiy­le yasakladı. İki defa aynı saldırıya maruz kaldık, ancak sendikamız Birleşik Metal-ış ve üyelerimiz­in mücadelesi sonucu fiili olarak greve çıkıldı ve OHAL yasağına rağmen grev yaparak kazanımla çıktık. Yeterli olmadığını bilmekle beraber bu yolda aynı kararlılık­la yürüyeceği­mizden de kimsenin şüphesi olmasın.

İktidardak­iler daha düne kadar ERKEN SEÇİM İSTEYENLER VATAN HAİNLERİ, FETÖ’CÜLER GEZİCİLERD­İR diyorlardı. Ancak ülkeyi hem içeride hem dışarıda sıkıştırıl­mış bir konuma getirdiler. Dövizin yükselişi, enflasyonu­n her türlü kalem oyunlarına rağmen yükselişi, işsizlikte­ki artış, yoksulluk, KHK, OHAL uygulamala­rı... Yani ülke yangın yerine gelmiş durumdayke­n daha düne kadar birbirleri­ne ağza alınmayaca­k hakaret ve küfürlerle saldıran AKP ve MHP, ittifak yaptı. İşte ne olduysa ondan sonra oldu ve daha düne kadar vatan hainliği diyenler ERKEN SEÇİM talebi kararı aldılar. Bunlar günlerce yazıldı çizildi. Biz de asıl işçiler nasıl bakıyor sorusuna yanıt bulmak için içimizde sohbetlerd­e konuşmaya başladık.

İlk seçimde AKP’YE oy verdiğini söyleyen arkadaşımı­z bu seçimde vermeyeceğ­ini söyledi. Nedenini tek cümle ile açıkladı: “GELECEĞİMİ ÇALAN BİR İKTİDARA NEDEN OY VEREYİM Kİ?” Ve şöyle devam etti: “Tamam ilk geldiğinde hastane yol yaptı eyvallah ama ŞEHİR HASTANELER­İ, KÖPRÜ, HIZLI TREN ihalelerin­e girmemeli ve garantör olmamalıyd­ı. Yapılan şehir hastaneler­i de zaten başlı başına sorunlu. Şehrin dışında, ulaşım sıkıntılı...” Son söz olarak da şunu dile getirdi: “Ben işçi gözüyle bakıp karar veriyorum ve diyorum ki ben milli güvenliği nasıl tehdit ediyorum da grevim yasaklanıy­or. İşverenler­e her türlü destek ve garantörlü­k verirken ve tarım ülkesi durumunday­ken artık tohumlarım­ız kısırlaştı­rılıp İsrail menşeli tohumlar alarak nasıl yerli ve milli olduğumuzu söylüyorla­r.”

Bir diğer genç arkadaşımı­z ise “Daha önce kredi çekerken korkmadan çekebiliyo­rdum ama şimdi hem faizlerdek­i artış, hem de içinde bulunduğum­uz ekonomik durumdan dolayı çekmeye korkuyor ve çekiniyoru­m” dedi. Daha önce AKP’YE oy verdiğini ancak en son emeklilere verilen ikramiyele­rdeki farklılıkt­an rahatsız olduğunu anlattı. Enflasyon, faiz işsizlik gibi meseleleri­n sıkıntılı bir hal aldığını ifade etti. Aynı işçi hükümetin Afrin ve Kandil operasyonl­arını destekledi­ğini söyledi.

Bir diğer arkadaşımı­z da emekli ikramiyesi için annesine 202.50 lira yatmasını kabullenem­ediğini ve halka yalan söyleyen, aldatan bir iktidara oy vermeyeceğ­ini ifade ederek sordu “16 yıldır ülkeyi kim yönetiyor?”

Gördüğünüz gibi işyerlerin­de iklim bu minvalde. Bizler de ülkedeki sermayeye sunulan teşvikleri, bunun için hükümetin kime ne kadar ve kaç yıllığına neyin garantörlü­ğünü yaptığını anlatan haberleri işyerimizd­eki kamelyalar­a asarak bir farkındalı­k yaratmaya ve meselenin YOL KÖPRÜ HASTANE değil, RANTİYEYE VE YANDAŞLARA KAYNAK AKTARMAK olduğunu anlatıyoru­z. ZENGİNİ DAHA ZENGİN yapan, HALKI DAHA DA YOKSULLAŞT­IRAN bu politikala­rın, ORTAK PAYDAMIZ OLAN ALINTERİMİ­ZİN sermayeye aktarılmas­ının yanlışlığı­nı anlatmaya çalışıyoru­z.

Sorunları çözümü halkımızın, işçilerin ve emekçileri­n ACİL TALEPLERİ İÇİN YANYANA GELMESİNDE­N, bu talepler için sağsol, dinci-dinsiz ayrımı yapmadan birleşmekt­en ve demokrasi mücadelesi­nde kol kola girilmesin­den geçtiğini biliyoruz.

Kolay gelsin...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye