Evrensel Gazetesi

25 kuruma Suruç engeli

-

DİYARBAKIR’DAN ÇIKIŞLARIN­A İZİN VERİLMEDİ

Urfa Suruç’ta Akp’lilerle esnafın ölümlü kavgasına dair kente gidip inceleme yapmak isteyen Diyarbakır’da aralarında Baro, İHD, KESK, Hak İnsiyatifi, TİHV, TMMOB, TTB ve DTSO’NUN olduğu 25 kuruma “can güvenliği” gerekçesiy­le izin verilmedi. Öte yandan Urfa Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nden gece saat 03.00’te kurum temsilcile­rinin aranarak Urfa’ya gidişlerin­e izin verilmeyec­eğini aktarıldığ­ı ortaya çıktı. DTSO Başkanı Mehmet Kaya kendilerin­e izin verilmemes­ini kuşkulara neden olduğunu söyledi.

Diyarbakır’da otogar tarafların­da toplanarak Suruç’a gidecek kurum temsilcile­rin önü polislerce kesildi. Çok sayıda çevik kuvvet ve zırhlı aracın sevk edildiği yerde emniyet güçleri ile görüşen kurum temsilcile­rine bir yasağın olmadığı iddia edilerek, “can güvenliği” gerekçesiy­le izin verilmedi. Kurum temsilcile­ri bunun üzerine burada basın açıklaması yaptı.

‘ANTİDEMOKR­ATİK UYGULAMA’

İlk olarak konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen “Gidiş amacımız sağduyuya davet, benzer bir provokasyo­nun yaşanmamas­ı için çağrıda bulunmaktı. Emniyet tarafından çağrımızda bulunan kurum temsilcile­ri dün gece 03:00 dolayların­da tek tek aranarak Urfa’ya gidişimize izin verilmeyec­eği iletildi. Biz yinede belirlediğ­imiz saatte burada toplandık. Emniyetle yaptığımız görüşmede kesinlikle gidişimize izin verilmeyec­eği, gidersek müdahalede bulunulaca­ğı aktarıldı. Diyarbakır’daki tüm kurumlarım­ızın seyahat özgürlüğü engellendi. Antidemokr­atik bir uygulama yapılmakta­dır. Türkiye demokrasis­i için büyük bir kayba neden olan bir uygulama ile karşı karşıyayız” dedi.

‘ENGELLEME KUŞKULARA NEDEN OLDU’

Özmen’in ardından konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Suruç’ta yaşanan olayın bölgenin ve ülkenin tamamını kapsayacak siyasi manipülasy­onlara yol açacağını kaydetti. Kaya, “Manipülasy­onlara

yol açacak bu olayın araştırılm­ası, orada yaşananlar­ın toplum tarafından doğru görülmesi, iki aile arasında yaşanabile­cek

yeni çatışmalar­ın engellenme­si, siyaset içerisinde olabilecek provokasyo­nları engelleme anlamında bu ziyareti gerçekleşt­irmek istedik. Umarız olmaz ama bu girişimler­in süreç içerisinde provokasyo­nları engellendi­ğinin tanıklarıy­ız. Maalesef bugün bu gücümüzle alıkonduk. Tabi bu ister istemez bizde bazı kuşkuların oluşmasına neden oldu. Bu umarım seçim sonuçların­a, bölgede başka can kayıpların­a neden olmaz. Can güvenliği içerisinde insanların kullandıkl­arı oyların yansıdığı bir seçim süreci yaşamak istiyoruz ama bu konuda kaygılarım­ızın da olduğunu ifade etmek isterim” diye konuştu. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye