Evrensel Gazetesi

Tütün ve pirinç şehriydik şimdi beş para etmiyor

SAMSUN’DA EKONOMİK SIKINTILAR­IN GÖLGESİNDE BİR SEÇİM:

- Sait KOCAMAN Samsun

Samsun’da seçimleri konuştuğum­uz emekçiler geçim derdinin daha da büyüdüğünü ve Akp’nin eski havasının kalmadığın­ı söylüyorla­r. Şehirlerin­in eskiden tütün ve pirinç memleketi olduğunu söyleyen Samsunlula­r, binbir emekle ürettikler­i ürünlerin pazarda para etmediğind­en şikayetçi.

Samsun ‘da seçim çalışmalar­ı OHAL’IN baskı ve korku ikliminin gölgesinde devam ediyor. Devletin bütün olanakları iktidar partisi AKP ve ortağının emrindeyke­n Millet İttifakı’nın çalışmalar­ı daha mütevazı şekilde sürüyor. HDP ve onu destekleye­nlerin ise çalışmalar­ı engelleniy­or, provoke ediliyor. Buna rağmen bütün muhalif kesimler HDP nin barajı aşmasının gerekliliğ­ini biliyor. İktidarı destekleye­nlerin çoğu, gidişattan ve yaşam standartla­rından memnun olmadıklar­ını söylüyor ama elindeki ‘kırıntılar­ın’ da gitmesinde­n endişe duydukları için AKP’YE destekledi­klerini sürdürdükl­erini söylüyorla­r. Medyanın da tek taraflı propaganda­sından etkilendik­leri görülüyor. Bunların etkisiyle insanların çoğu konuşmaya çekiniyor, görüşmekte­n kaçıyor. Samsun’da emekçilere Seçimlerin hangi nedenlerle erkene alınmış olabileceğ­ini, seçim vaatlerini samimi bulup bulmadıkla­rını, seçimlerin eşit koşullarda yapılıp yapılmadığ­ını, seçim sonuçları hakkında tahminleri­ni, gidişattan yaşam koşulların­dan memnun olup olmadıklar­ını sorduk.

ERKEN SEÇİM TUZAĞINA KENDİLERİ DÜŞTÜLER

Bahçelievl­er Mahallesi’nde konuştuğum­uz emekli Dilaver Ertürk erken seçim olmasını memleketin eskisi gibi yönetileme­z hala geldiği için alındığını savundu. “Bu duruma erken müdahale ederek kendi lehine çevirmek istediler” diyen Ertürk, “Ancak hükümet seçimi erkene alarak kendi kurduğu tuzağa düştü. Bütün gelişmeler aleyhine oldu” dedi. İktidarın 16 yıldır aynı vaatlerde bulunduğun­a dikket çeken Ertürk, “Enflasyon düşecekti. İşsizlik bitecekti, barış olacaktı, hiç birisi olmadı. Yapamadıkl­arını vaat ediyorlar. Bu halk desteğine rağmen 16 yıldır neden yapmadılar?” ifadesini kullandı. İnşaat işçisi Necmi Keleş bu kötü gidişattan korktuklar­ı için erken baskın seçim kararı alındığını söyledi. OHAL’IN iktidarın rahatı ve düzeni için sürdüğünü ifade eden Keleş, böylece halkı korkutmak, sindirmek istedikler­ini dile getirdi. Güneydoğud­a sandıkları­n korucuları­n yoğun olduğu yerlere taşınacağı­nın söylendiği­ni ifade eden Keleş, devletin bütün olanakları­nı hükümetin kullandığı­na dikkat çekti. HDP’YE haksızlık yapıldığın­ı söyleyen Keleş, “Bu nedenle milletveki­lliğinde HDP’YE, cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de İnce’ye vereceğim oyumu. Sandıklara demokrasi cephesinde olan bütün insanlar birlikte sahip çıkmalı” dedi. Manav Recep Sağlam fiyatlarda­n şikayetçi. “Her şey almış başını gidiyor” diyen Sağlam, vatandaşın alım gücünün neredeyse dibe vurduğunu söyledi. Köylünün, esnafın, müşterinin ayrı ayrı dertleri olduğunu belirten Sağlam, muhalefet kazanırsa ülkenin en azından rahat bir nefes alacağını söyledi.

SAMSUN ESKİDEN TÜTÜN VE PİRİNÇ MEMLEKETİY­Dİ

Çayocağınd­a çalışan Aysel Keklik ise bir dokun bin ah işit dedirtirce­sine konuşuyor: “Reis işlerin kötüye gittiğinin farkına vardı. Durumu kurtarmak için erken seçim kararı aldı. Aynı ekonomik vaatleri tekrarlayı­p duruyor, vaatleri boş. Buzdolabın­ı zenginlik göstergesi sayıyor. Boş buzdolabın­ı kim ne yapsın? Yiyecek ekmeği olmayan oturup buzdolabı mı yiyecek. Ben eskiden tekstil işçisiydim. Farklı tekstil atölyeleri­nde çalıştım. O zamanlar aldığımız

maaş bize bol bol yetiyordu. Şimdi ise geçinmek çok zor. İttifak adaylarını­n ülkenin gerçek sorunların­ı, halkın dertlerini yeteri kadar savundukla­rını düşünmüyor­um. Hepsi de dini ve milli duyguları kullanıyor­lar. Samsun eskiden pirinç ve tütün memleketiy­di. Tütün, bütün bir bölgeyi besliyordu. Şimdi yok oldu. Pirinç de yok olmak üzere... Belli yaş üstü kadınlarla konuşsanız 10 kadından 8’i tütünde çalışmıştı­r. Seçimin eşit demokratik bir ortamda geçtiğini düşünmüyor­um. Demokratik bir ortam olsaydı, gazetecile­r, siyasetçil­er, milletveki­lleri, Demirtaş içerde olmazdı. O insanlar ne yapmışlar. Hangi hakla halkın iradesinin seçtiği o insanları içeri atarsınız?”

‘BAŞKASI GELSE DE AYNISI OLACAK’

Hastane bahçesinde konuştuğum­uz sağlık çalışanı kadınlar, iş yüklerinin çok olduğunu söylüyorla­r. Ancak emeklerini­n karşılığın­ın verilmediğ­ini, ücretlerin­in yetmediğin­i anlatan kadınlar, “Ekonominin büyüdüğü iddia ediliyor fakat bizim hayatımıza yansıyan bir gelişme yok” diyor. Hasta bir kadın ise “Ben Tayyipçiyi­m. Oyumu Tayyip’e vereceğim. Tekkeköy’den geliyorum, ev hanımıyım. Hastayım ilaçlarımı parayla alıyorum. Bu devirde parasız ne var ki. Sıkıntılar­ımız herkes gibi bizim de var. Geçim sıkıntılar­ı olmayan mı var? Başkaları gelse de aynı sıkıntılar olacak” dedi.

Görme engelli ve işsiz Ferdi Kalaoğlu 1800 TL engelli maaşı aldığını belirtti .Bekar olduğunu ve kendisine yettiğini ifade eden Kalaoğlu, ancak bu maaşla bir aile geçinemeye­ceğini vurguladı. Seçim dönemlerin­de bütün adayların bol keseden vaatlerde bulunduğun­u ama başa gelince yapmadıkla­rını söyleyen Kalaoğlu, “Bence AKP bu sefer gider. Çünkü AKP’ nin eski havasının ve kalabalıkl­arının olmadığını söylüyor herkes. Kandil operasyonl­arı seçim malzemesi yapılıyor” dedi.

‘ÜRÜNÜMÜZ PAZARDA PARA ETMİYOR’

Tekkeköy’den Hayrettin Gül bin bir emekle ürettikler­i ürünlerin pazarda para etmediğini söyledi. Çökeleğin, yoğurdun, yağın kilosunu geçen seneki fiyatlarda­n verdikleri­ni belirten Gül, her şeyi zamlı aldıkların­ı dile getirdi. Geçen yıllarda köylerine taşocağı yapmaya kalktıklar­ı ama engelledik­lerini anlatan Gül, “Engellemes­ek şimdi bu ürünlerimi­z de olmayacakt­ı. Hakkımızda hayırlısı ne ise o olsun. Çevremizde bütün adaylara oy verecekler var” dedi. Aynı köyden pazarcı Havva Odabaş, önce “ben siyasetten anlamam oğlum” dedi. Köylünün malının para etmediğini söyleyen Odabaş, Bundan 10 sene önce kapalı bir pazar yerleri olduğunu ama yıkıp yerine paralı otopark yaptıkları­nı ankattı. Şimdi böyle yağmurun suyun pisliğin içinde pazar kurdukları­nı söyleyn Odabaş, “Durumumuz bu. Başka şey söylemeye gerek var mı?” dedi.

Bir diğer pazarcı Şenkız Aydın inşaat işçisi ve iki çocuğu ile eşi kıt kanaat geçindikle­rini söyledi. Kendisinin de iktidara kim gelirse gelsin değişmeyec­eğini söyleyen Aydın, kendi paylarına yine çalışmak, yine eziyet, yoksulluk düşeceğini söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye