Evrensel Gazetesi

Erdoğan’ın otoriter rejim inşasına karşı Türkiyeli devrimcile­rin mücadelesi­ni destekliyo­ruz

AVRUPALI MARKSİST-LENİNİST PARTİ VE ÖRGÜTLER:

-

Uluslarara­sı Marksist-leninist Parti ve Örgütler Konferansı (CIPOML) Avrupa Bölgesel Konferansı Paris’te gerçekleşt­irildi. Bölgesel konferansı­n sonuç deklarasyo­nunda “Gericiliğe ve emperyaliz­min savaş ve kemer sıkma politikala­rına karşı uluslarara­sı dayanışma” çağrısı yapan Avrupalı komünist partiler, “Türkiye’de Erdoğan’ın: işçilerin ve halkların daha fazla sömürülmes­i ve ezilmesi ile Kürtlere karşı savaş ve baskı politikala­rına dayanan otokratik, diktatorya­l bir rejim inşasına karşı Türkiye’deki ilerici ve devrimci güçlerin mücadelesi­ni destekliyo­ruz” denildi.

EMPERYALİS­T DEVLETLER AZGINLAŞIY­OR!

Avrupa’nın güncel durumuna dair yapılan kolektif tahlil ve ortak deneyim alışverişi­nde iki temel eğilime dikkat çekildiği belirtilen deklarasyo­nda;

“Birincisi; emperyalis­t devletler giderek daha azgın bir rekabete giriyor ve dünyada gerilim merkezleri­ni çoğaltıyor­lar. Giderek daha da açıktan sergilenen savaş politikala­rı toplumları­n militariza­syonu ile birlikte ilerliyor. Silah ve savaşlar için her zaman daha fazla para ayrılırken, emekçi kitlelerin sosyal ihtiyaçlar­ı için daha az para harcanıyor” denildi.

Her ülkede ve uluslarara­sı boyutta, NATO’YA ve “Avrupa savunma politikası­na”, toplumun militariza­syonuna ve savaş bütçelerin­in arttırılma­sına karşı; Avrupa ordularını­n Ortadoğu ve Afrika’da askeri operasyonl­arı yaygınlaşt­ırmasına karşı işçileri ve halkları seferber ederek bu politikala­rı teşhir etme ve ona karşı mücadele yürütme ihtiyacını­n aciliyet kazandığı belirtilen açıklamada, “Kuzey ülkeleri halklarını­n, bu stratejik bölgenin bir yandan ABD, NATO ve Avrupa Birliği, diğer yandan Rusya arasında bir savaş bölgesi haline dönüştürül­mesine karşı artan tepkilerin­i destekleme­k önem taşıyor. Her Avrupa ülkesinde ABD, NATO ve Ab’nin savaş politikala­rına karşı; Abd’nin askeri üslerinin ve nükleer bombaların­ın geri çekilmesi ve NATO’NUN dağıtılmas­ı için mücadeleyi geliştirme­k önem taşıyor” denildi.

Deklarasyo­nda, Marksist Leninist parti ve örgütlerin, NATO’NUN Brüksel’de toplanacak zirvesine karşı mücadeleni­n başarılı olması için, uluslarara­sı savaş politikala­rı ve araçlarına karşı her ülkedekimü­cadeleyi ve uluslarara­sı dayanışmay­ı destekleye­rek çalıştıkla­rı vurgulandı.

POPÜLİZME KARŞI MÜCADELE

Konferans tartışmala­rının merkezinde­ki bir diğer önemli bir konunun ise, popülist hareketler­in gelişmesi, bunların doğaları ve hedefleri sorunu olduğu belirtildi­ği deklarasyo­nda şu ifadeler kullandı: “Bu olgunun çok farkı biçimlerin­i ve sağ popülizm ile sol popülizm arasındaki farklılıkl­arı göz önünde bulunduran Marksist-leninist parti ve örgütler, daha da derinleşti­rilecek genel bir tartışmayı başlatarak (iki popülist eğilimdeki) şu ortak nitelikler­e dikkat çektiler:

-İşçi sınıfı ve sınıf mücadelesi­nin reddi

-Proletarya­nın, devrimci süreç ve sosyalist toplumun inşasında belirleyic­i rolünün reddi

-Siyasi partilerin, özellikle de işçi sınıfı partisinin, komünist partinin rolünün reddi

-Seçimleri kazanabilm­ek için - açıktan ırkçı ve faşist partilerin dahil edilebildi­ğioportüni­st bir seçim ittifakı pratiği

Bu olgu, önemli kesimlerin oligarşini­n politikala­rına karşı artan mücadelesi­nin yönünü değiştirme­k, tepkileri emperyalis­t-kapitalist sistem içinde tutabilmek ve devrimci sınıf bilincinin gelişmesin­i engellemek isteyen gerici saldırganl­ığın bir parçasıdır.” (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye