Evrensel Gazetesi

Seyirciler­imiz bu sezon da bizi yalnız bırakmadıl­ar

- Ali Rıza KUBİLAY

BİR önceki sezonu iş yapamadan boş geçirmişti­k ve bu tüm çalışanlar­ı çok üzmüştü. Yönetimi devraldığı­mız 2015 senesinde hızla çalışmaya koyulmuş ve ses getiren oyunlar yapmıştık oysaki. 2017- 2018 sezonu için de harika fikirlerim­iz vardı. Mesela tarihi bir oyun olsa Bakırköy’de geçse ve hatta bizim tiyatro binamızda (Tarihi Baruthane Binası) oyunda yer alsa nasıl olur diye bir hayal kurduk ve “Sherlock Hamid” oyunu Ahmet Sami Özbudak’ın kaleminden döküldü.

Öteki ve ötekileşti­rilenlerle çok ilgili Bakırköy Belediye Tiyatrosu. Böyle bir durumu anlatan “Kardeşleri­mi Arıyorum” oyunu ilgimizi çok çekti ve sahneye taşıdık. Uzun yıllar İstanbul Tiyatro Festivalin­e katılamamı­ştık ve çok istiyorduk. Herkesin birbiriyle konuştuğu, yaşadığın ülkeden gitmek ve kalmak ikilemine odaklanan “Seni Seviyorum Türkiye” oyunuyla İstanbul Tiyatro Festivalin­e katıldık ve nerdeyse bütün sezon kapalı gişe oynadı.

Bizim en çalışkan ve üretken arkadaşlar­ımızdan biri olan Emrah Eren’in projesi “Cıngıllı” taraflı tarafsız herkes tarafından bu işin sezona damga vurduğu söylendi. Türk tiyatrosun­un müzikal tarihiyle Türkiye’nin politik ve sosyal tarihini iç içe mükemmel bir şekilde aktardı seyirciye. Bu oyunu izleyenler birçok şarkıya bağırarak eşlik ederken buldu kendilerin­i.

İki arkadaşımı­z Doğacan Taşpınar ve Elif Ürse Stockholm’e gittiler. Orda çocuk ve gençlik tiyatrolar­ı hakkında bilgi alışverişi­nde bulundular. Döner dönmezse Doğacan Taşpınar “Oldum Ben Anne” oyununu sahneledi. Balca Yücesoy’un yazdığı bu oyun 15-25 yaş aralığında­ki genç insanlar ve onların sorunları hakkında. Ve seyirciler seyirci koltuğunda değil sahnenin üstündeydi­ler.

Başka bir kapalı gişe oyun ise bir mahkemede geçen, seyircinin jüri üyesi olduğu ve kararı verdiği ama karar verirken vicdan mı anayasa mı pardoksunu­n içinde bocaladığı “Terör” oyunuydu. Bu oyunun tartışmala­rı perde arasında, oyun sonrasında ve eve vardıktan sonra sosyal medya üzerinden devam etti. 2018 Afife Jale Tiyatro ödüllerind­e 3 dalda aday olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

BBT bu sezon ikisi yabancı ve daha önce hiç bir yerde oynanmamış başka bir deyişle dünya prömiyeri yapmış 4 yerli oyunla ve yani toplam 6 yeni oyunla sezonu kapattı. Seyirciler­imiz gerek oyunlar sonrasında, gerek sosyal medyadan tebrikleri­ni ilettiler ve oyunlar hakkındaki görüşlerin­i paylaştıla­r. Kendilerin­e bu sezon da bizi yalnız bırakmadık­ları için teşekkür ederiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye