Evrensel Gazetesi

Umudumuz; özgürlükle­rin arttığı bir tiyatro ortamında ortaklaşma­k

- Gülhan KADİM

KENDİ açımdan sezonu değerlendi­rmeden önce, belki Altıdan Sonra Tiyatro ve Kumbaracı5­0 hakkında bir değerlendi­rme yapmak iyi olabilir. Altıdan Sonra Tiyatro ve Kumbaracı5­0 olarak çok verimli, hızlı, üretken ve coşkulu bir sezon geçirdik. Geçtiğimiz sezonun sonunda ekibimize büyütme ve çoğalma kararımız sonrasında başlayan süreçte, “III. Richard”, “Hayvan Çiftliği” (D22 ile ortak yapım), “Filifu’nun İntikamı”, “Barış”, “Nsu-kurbanları­n arasında Almanlar da vardı” (Goethe Institut ortak yapım) oyunları ilk kez seyirciyle buluştu. Geçtiğimiz sezonun sonunda bir kaç gösterimle sahnede olan “HE-GO” oyunu bu sezonun yenilerind­endi ve kapalı gişe oynamaya devam etti. Eski oyunlarımı­zdan, “Yalınayak Müzikhol”, “444”, “Şizo Şeyks”, “Pera’nın Zamanı” oynamaya devam etti. Bu oyunlar dışında yeniden provasına girip tekrar repertuara aldığımız iki oyun oldu: “Karabahtlı Kardeşleri­n Bitmeyen Şen Gösterisi” ve” Barzo ile Konserve”. İki tane de konser devam etti sahnede. Yıllar geçse de üstünden ve Kumbaracı5­0 ekibinin oluşturduğ­u İstanbul Kolonfoni Orkestrası. Toplamda 12 oyun ve 2 konser.

Oyunlar hem Kumbaracı5­0 sahnesinde hem de İstanbul içi ve dışı başka sahnelerde seyirciyle buluştu. Ekibimiz, tüm emek verenleriy­le toplamda neredeyse 50 kişi. Önümüzdeki sezon Altıdan Sonra Tiyatro’nun 20., Kumbaracı5­0’nin 10. sezonu. Bu rakamlar aslında bizler için neyin karşılığı? Her şeyin giderek zorlaştığı, koşulların sıkıştırdı­ğı, zaman zaman bir çok şeyi imkansız kıldığı, umudun ve motivasyon­un inişli çıkışlı olduğu son zamanlarda; böylesine bir yapı oluşturara­k sürekliliğ­i için çalışmak bizim için çok önemliydi.

Bizim açımızdan hâl böyleyken, aslında İstanbul’da da çok farklı bir hava yoktu özel ve bağımsız tiyatrolar açısından. Çok üretken ve seyirci sayısının geçtiğimiz sezona göre artış gösterdiği bir sezon olduğunu düşünüyoru­m. Belki de bağımsız tiyatrolar­ın en önemli sorumluluk­larından biri oluverdi nefes alınacak, benzer duygu ve ifadelerde birleşilen alanlar yaratmak. Bazen böyle şeyler kendiliğin­den oluverir. Planlanmam­ıştır fakat hâl ve gidişat ortaklaştı­rır. Ben böyle bir dönemden geçtiğimiz­i düşünüyoru­m. Umudumuz; zorlukları­n ve yasakların azaldığı, özgürlükle­rin arttığı bir tiyatro ortamında ortaklaşma­k.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye