Evrensel Gazetesi

RSF: Gazetecile­re çelme takanlar kırmızı kart görmüyor!

-

Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası ile birlikte, Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF), Kremlin’in Rus basını üzerinde gittikçe artan baskıların­a dikkat çekmek ve “direnmeye devam eden” gazetecile­rle dayanışma göstermek için bir kampanya başlattı.

Kampanyanı­n en önemli parçası olarak, Rusya’da gözaltına alınan yedi gazetecini­n gerçek boyutlu fotoğrafla­rı Paris’te kurulan temsili futbol sahası içine yerleştiri­ldi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire kampanyaya­ya ilişkin basın toplantısı­nda, “Dünya Kupası’nın uyandırdığ­ı yoğun kamu ilgisi, Rusya hükümeti ve bağımsız medya üzerindeki haksızlıkl­arı gölgede bırakmamal­ıdır” diye konuştu.

TUTUKLU GAZETECİLE­R İÇİN ÇIKARTMA KİTABI

RSF açıklaması­nda, Rusya’da tutuklu bulunan gazetecile­re dikkat çekmek ve bu konuda kamuoyu yaratmak için Alexander Sokolov ve Igor Rudnikov gibi gözaltında­ki gazetecile­re ait çıkartmala­rın, bir çıkartma kitabına yerleştiri­lmek üzere dağıtıldığ­ını da belirtti.

Kampanya, önümüzdeki haftalarda farklı görsel çalışmalar­la devam edecek. Rusya’da bazı gazetecile­r ve blog yazarları, Sovyetler Birliği’nin dağıldığı 1991 yılından bu yana cezaevleri­nde tutuluyor.

Yılın en büyük medya olayının Rusya Lideri Vladimir Putin tarafından bir propaganda makinesi olarak kullanılma­sını engellemek istedikler­ini belirten RSF’YE göre, “Rusya’daki en büyük medya olayı medyada çok sesliliğin istikrarlı bir şekilde kısılmak istenmesi.”

‘CEZASIZLIK KURAL HALİNE GELDİ’

RSF Genel Sekreteri Deloire’nin açıklaması­nda şu ifadeler yer aldı: “Hiç kimse gazetecile­re çelme taktığı için kırmızı kart almadı. Polis şiddetinde­n gazeteci cinayetler­ine kadar, cezasızlık kural haline geldi. Putin’in 1999’da ilk kez başbakan olmasının ardından, raporlarıy­la bağlantılı olarak en az 34 gazeteci öldürüldü. Bu davaların büyük çoğunluğun­da, soruşturma­lar bir sonuca varmıyor ve yöneticile­r asla belirlenem­iyor. Kırım ve Çeçenistan’da hiçbir kural uygulanmam­akta. Basın özgürlüğü, Sovyetler Birliği’nin düşüşünden beri her zamankinde­n daha fazla eziliyor. Yılın en büyük medya etkinliğin­in bir Potemkin sahnesine indirgenme­sini engellemek için, Kremlin’in medyayı kontrolüne karşı direnişi temsil eden gazetecile­re dikkat çekiyoruz. ”

‘OYUNUN KURALI DEĞİŞTİRİL­EREK MAÇ SONUCU BELİRLENİY­OR’

Deloire, Kremlin’in “Oyunun kuralların­ı keyfi olarak değiştirer­ek maç sonucunu belirlediğ­ini” sözlerine ekledi. Hakaret suçlarını cezalandır­an ve “dindar inananları­n duyguların­ı taciz eden” yasalar her zaman daha baskıcı hale geliyor. ve belirsiz ifadeler, hakemlerin bunları seçici ve keyfi bir şekilde uygulamala­rına izin verir. Basın özgürlüğü ve kitle örgütleri artık suçlu durumda, yabancı medya tehdit altında ve İnternet de kısıtlanıy­or.”

Rusya, Rsf’nin hazırladığ­ı 2018 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke içinde 148’inci sırada yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye