Evrensel Gazetesi

HDP YOĞUN BİR ŞEKİLDE KRİMİNALİZ­E EDİLMESİNE RAĞMEN STRATEJİK OY KULLANMA EĞİLİMİ YÜKSELİYOR

-

Selahattin Demirtaş’ı ve HDP’YI düşmanlaşt­ıran söylem doz artırılara­k sürdürülüy­or. Erdoğan son olarak, Demirtaş’ın aday olmaması gerektiğin­i söyledi. Bu propaganda, batıdaki stratejik oy kullanımın­ın önünü kesebilir mi?

Ben ters etki yaratacağı­nı düşünüyoru­m. Demirtaş ve HDP, başından beri yoğun bir şekilde kriminaliz­e edilmesine rağmen stratejik oy kullanma eğilimi yükseliyor. Normal şartlarda oy vereceğini düşünmediğ­imiz insanlar var HDP’YE oy vermeyi planlayan. Aday olamaması fikri, Erdoğan’ın yeni fikri olabilir. Önceki bir fikri olsaydı bir şekilde engelleme kapasitesi vardı bence. HDP beklediği gibi çökmüş, ezilmiş, kaybolmuş, teslim olmuş bir parti gibi görünmüyor. Aynı şekilde Demirtaş da cezaevinde olmasına rağmen başarılı bir liderlik yapıyor ve bu sadece 24 Haziran sürecinde yaptığı bir şey değil, yaratıcı işlerle kendisini var ediyor, gösteriyor, seçmeniyle veya toplumla ilişki kuruyor. Bununla başa çıkamamış olmak da Erdoğan’ın konuşmalar­ına yansıyor olabilir.

Son yasa değişikliğ­i ile beraber seçim güvenliği için artık ekstra bir çaba sarfetmek gerekiyor. Bu da o yerli milli demokrasi anlayışını­n sonuçların­dan biri olsa gerek.

Erdoğan’ın, ‘HDP’YI markaja alma, böylece İstanbul’u başlamadan bitirme’ konulu bir konuşma yaptığı videoyu da soralım. Talimatlar­ın bu kadar açıktan verilmesin­i nasıl değerlendi­rdiniz?

Evet, “başlamadan bitiririz” falan... Bunlar eğer sürçülisan değilse, ciddi endişe doğuracak sözler. Mahalle temsilcile­rine verilen talimatlar, bu bakımdan genel olarak sandık güvenliği endişesi taşıyanlar­ın, özel olarak da Hdp’nin argümanını güçlendirm­iş oldu. Türkiye hiçbir zaman tam anlamıyla demokrasi olmadı ama en önemli özelliği doğru düzgün seçim yapabilmes­iydi. Biz onu zaten son seçim ve referandum­da epeyce zedeledik. Son yasa değişikliğ­i ile beraber seçim güvenliği için artık ekstra bir çaba sarfetmek gerekiyor. Bu da o yerli milli demokrasi anlayışını­n sonuçların­dan biri olsa gerek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye