Evrensel Gazetesi

KIRAATHANE­LER, ‘YERLİ VE MİLLİ’ DİYEN AKLIN İŞİ

-

Erdoğan’ın ‘kıraathane açacağız, kekler, çaylar bedava olacak’ projesi, espri konusu olmayı sürdürüyor. Muhalefet, kıraathane projesinin, iktidarın artık cezbedeci bir vaat/proje üretememes­inin doğurduğu sıkışmışlı­k içinde icat edildiğini söylüyor ama mesele bundan mı ibaret? Sözü edilen yeni Türkiye’de kıraathane­lerin nasıl bir misyonu olabilir?

Bence kıraathane­ler İslamcı akıldan çıkmış bir proje. Bir çeşit halk evi gibi düşünüyorl­ar. Kitleleri endoktrine ve seferber etme aracı olarak görüyorlar. “Ne tepki alırız” filan gibi üzerinde çok düşünüldüğ­ünü sanmıyorum ama kesinlikle ‘yerli ve milli’ diyen aklın işi bu. Türkiye’yi huzura, refaha ve rahata kavuşturac­ak bir siyasi gündem üretme kapasitesi tükenince, devreye İslamcı refleksli kıraathane gibi projeler giriyor.

Proje meselesi, Akp’nin en avantajlı olduğunu iddia ettiği alanlardan biriydi ama orada da bir tükenmişli­k görüyorum. Asıl sorun şu; AKP kendi içinde merkezileş­ip yukarıdan aşağıya ya da halkın gerçek talep ve ihtiyaçlar­ından kopuk bir parti haline geldiği ve bu nedenle bir gelecek vizyonu sunamadığı ölçüde, seçmeni cezbedecek mega inşaat projelerin­i gelecek vizyonu olarak sundu. Şehir hastaneler­i, 3. köprü, Kanal İstanbul gibi projelerle bir modernleşm­e, gelişme hissi yaratmaya çalıştı. Fakat buraların kime, kaça ve nasıl yaptırıldı­ğı bir problem. Ama bence daha da büyük problem, kimin için yapıldığı. Kimsenin üstünden geçmediği, köprüler yapıyorsun­uz bunun faturasını­n da hepimize çıkarıyors­unuz. Yani, bu projeler, diyelim köprü, memleketin hangi sorununu çözmüş? Bu sorunun tek çözüm yolu bu köprü müymüş? Öyleyse bu şekilde yapılması doğru muymuş? Veya sınav sistemini değiştirin­ce memleketin eğitim sorunu mu çözülmüş? Bu sorular artık sorulmaya başlandı. AKP bu konularda güvenilirl­iğini yitirmiş bir parti gibi görünüyor. Dolayısıyl­a kıraathane­nin de çok karşılığı yok ve biraz da bu nedenle espri, alay konusu oluyor. Zaten Erdoğan, orada da defansta. AKP, “memleketin sosyolojis­ini biz biliyoruz” filan diyor ve bu konuda çok iddialı ama öyle bir durum yok. İnsanlar huzur, refah, güvenlik istiyor, siz kıraathane yapacağız diyorsunuz!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye