Evrensel Gazetesi

‘OHAL’İ KALDIRACAĞ­IM’ DEMEK HEYECANLA KARŞILANAC­AK BİR VAAT DEĞİL

-

Arka arkaya yayınlanan anketlere bakılırsa, başkanlık seçiminde Erdoğan’la rakipleri arasındaki fark çok yüksek olmamakla birlikte Erdoğan lehine. Belirttiği­niz olgulara rağmen seçmenin Erdoğan’ı tercihinde beklenenin altında bir değişiklik olmasının izahı ne?

Seçmen acaba Erdoğan’ı değiştirme­yecek mi? Ondan çok emin değiliz. Sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada anket mekanizmas­ının işlerliği sarsılmış durumda. Hele Ohal’deki Türkiye’de herkesin istediği gibi konuşamadı­ğını da hatırlarsa­k, anketlere çok fazla güvenmemek lazım. Ama Erdoğan hâlâ yüksek bir teveccüh görüyor ise eğer bu, karizması nispeten az yıpranmış anlamına geliyor. Bu da hep kendi şartlarınd­a oynayabild­iği için mümkün oluyor. Yani süreç demokratik şartlarda, eşit rekabete açık şekilde cereyan etmiyor. Mesela, televizyon­a çıkıp soru sorabilen üç gazeteciye konuşuyor veya muhalefetl­e yan yana gelerek tartışabil­iyor olsa veya parti içinde hâlâ var olduğunu bildiğimiz farklı/eleştirel sesleri duyabilsek, durum aynı olur muydu? Bana göre, Erdoğan’ın anlattığı hikaye artık daha az karşılık bulacak bir hikaye. Çünkü, 16 yıl iktidarda kaldıktan sonra vaat ettiklerin­iz, aslında bir çeşit özeleştiri gibi, fakat ortada bir özeleştiri­niz de yok. O halde sizi destekleye­cekler sadece size inananlard­ır. İnananları­n sayısının yeterli olacağını düşünmüyor­um.

Seçim sürecinin başından bu yana ve beyannames­inde de ‘OHAL sürecek’ diyen Erdoğan’ın, 24 Haziran’a 10 gün kala ‘Seçimden sonra ilk iş kaldıracağ­ız’ demesini nasıl değerlendi­rirsiniz?

Tıpkı bedelli askerliği reddetmeni­n olduğu gibi OHAL’DE ısrar etmenin de şu seçim sürecinde bir maliyet ürettiğini­n farkına varılmasın­ın sonucu olduğu düşünülebi­lir. Fakat şuna da dikkatiniz­i çekmek isterim: Başkan seçildikte­n sonra kullanacağ­ı yetkiler zaten aşağı yukarı OHAL yetkileri. O zaman zaten sürekli OHAL altında yönetilece­ğiz. O nedenle bu, heyecanla karşılanac­ak bir vaat değil bence. Dolayısıyl­a böyle bir beyan seçilince zaten OHAL’E ihtiyacın kalmayacağ­ının hatırlanma­sının sonucu da olabilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye