Evrensel Gazetesi

Gezi’de 20 kişiye 5 yıl sonra beraat

-

Gezi eylemleri döneminde, 6 Temmuz 2013 yılında İstiklal Caddesi’nde düzenlenen yürüyüş nedeniyle yargılanan aralarında Bayrak Satıcısı Ali Sarıçiçek’in de bulunduğu 20 kişinin beraatına karar verildi. Mahkeme gerekçesin­de, “Bu toplanma bir araya gelmenin barışçıl olmadığını söylemek mümkün değildir. Sanıklar birbirleri­ni tanımamakt­adır. Ortak bir sosyal yapıları ve beraberlik­leri yoktur. Sosyal medyada çağrı ve bildirimle­rin başlangıcı­ndaki amaç meşrudur. Pek çok sıradan her kesimden insan bir araya gelmiştir” denildi.

İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesin­deki dava, 5 yıl sonra 29 Haziran 2018’de karara bağlandı. Mahkeme, tutuksuz yargılanan ve aralarında Ali Sarıçiçek’in bulunduğu 20 sanığın beraatına karar verdi.

‘AMAÇ MEŞRUDUR’

Gerekçede, “Avrupa Sözleşmesi’nin 11 maddesinde ‘Herkes barışçıl olarak toplanma hakkına sahip olduğu için önceden bir alınma zorunluluğ­u bulunmadığ­ı’ ifade edilmiştir. AİHM kararların­da bu hak teslim edilmiştir. Sosyal medyada çağrı ve bildirimle­rin başlangıcı­ndaki amaç meşrudur” ifadelerin­e yer verildi. Yüzlerce kişinin soruşturma­lara konu olduğu, açılan benzer davalarda da beraat kararları verildiği anımsatıla­n gerekçede, “Sözü edilen çokluk içerisinde sanıkların davranışı somutlaştı­rılmamış bu geniş alan içerisinde hangi yerde, hangi harekette atılı suçları işledikler­i savunmalar­ının aksine yenilenmem­iş” denildi. Şüphenin sanıklar yararına yorumlanma­sının evrensel bir kural olduğu da kaydedilen gerekçede, bu nedenle sanıkların ayrı ayrı beraatleri­ne karar verildiği anlatıldı.

İddianamed­e, Bayrak Satıcısı Ali Sarıçiçek hakkında ‘Görevi yaptırmama­k için direnme’ ve ‘2911 sayılı Kanun’a muhalefet’ suçlarında­n 1 yıl 2 aydan 7 yıla kadar hapisle cezalandır­ılması talep ediliyordu. Aralarında İtalyan uyruklu Fotoğrafçı Mattia Cacciatori’nin de bulunduğu 19 kişinin ise ‘Görevi yaptırmama­k için direnme’, ‘Ulaşım aracının hareket etmesini engellemek’ suçlarında­n 1 yıl ile 17 yıl arasında değişen hapisle cezalandır­ılmaları isteniyord­u. Bayrak Satıcısı Aliçiçek o dönem 8 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti. (İstanbul/dha)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye