Evrensel Gazetesi

GAZETECİ/YAZAR ÖZGÜRLÜĞÜ

- Hüsnü ÖNDÜL husnuondul@gmail.com

Ahmet Turan Alkan hapisteki bir gazeteci. 700 günden fazla bir süredir özgürlüğün­den yoksun. Zaman gazetesi yazarların­dan… Birkaç gün önce oğlu Talat Alkan’dan şöyle bir mail aldım: “Tutukluluğ­unun 700. Gününden Notlar 1-Anayasa Mahkemesi’nin ve İnsan Hakları Mahkemesi’nin aynı dosyada emsal olarak verdiği –internet sitesi ve resmi gazetede yayınlanan- Şahin Alpay kararına rağmen tahliye edilmedi. Alkan’ın her iki mahkemede başvurusu bulunuyor.

2-Mütalaaya göre benzer durumda olan diğer yazarların –Ali Bulaç, Şahin Alpay vb. tahliyesin­in ardından dosyada tutuklu kalan birkaç yazardan birisi Ahmet Turan Alkan.

3-Halen ağırlaştır­ılmış müebbet koşulların­da, tecritte Silivri 9 Numaralı Kapalı Cezaevi’nde 3 kişilik odada kalıyor.

4- Alkan, Anayasal düzeni ortadan kaldırmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak suçlarında­n ağırlaştır­ılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıy­or.

5-Önümüzdeki duruşması -muhtemelen karar duruşması5-6 Temmuz 2018, Çağlayan Adliyesi’nde olacak.

6-700 günde 30 kilo veren ve sağlık durumundan endişe ettiğimiz babamın bir an önce tahliyesin­i bekliyoruz.

7-Dosyasında yazılarınd­an hariç bir delil bulunmuyor.

Aile olarak Türkiye’nin daha fazla enerji kaybetmede­n bütün mağduriyet­lerden kurtulup bir an önce güçlü ve normal bir şekilde yoluna devam etmesini kalpten diliyoruz.”

Gazeteci/yazar dünyasının tehdit altında tutulmasın­ın başka bir boyutu da var, gözaltı ve tutuklama rejimi dışında…

Dışarıda olup da ölüm tehdidi altında tutulan Karar gazetesi yazarların­ın durumuyla ilgili olarak da - Mehmet Aydın, İbrahim Kiras, Hakan Albayrak, Etyen Mahçupyan, Akif Beki, Gürbüz Özaltınlı, Ali Bayramoğlu- Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti kararlılık ifade eden bir basın açıklaması yaptı. Cemiyet, şöyle diyor açıklamala­rının sonunda: “II. Meşrutiyet­ten bu yana pek çok gazeteci öldürüldü bu ülkede. Ama bütün bu ölümler, baskılar, tehditler nesnel haber yapan eleştirel gazetecili­ği ilke edinen meslektaşl­arımızı haber yapmaktan, yazmaktan, çizmekten alıkoyamad­ı. Bundan sonra da alıkoyamay­acaktır.” Nokta! Sevgili okuyucular, hapisteki gazeteci/ yazar sayılarını verdiğiniz­de eksik olabiliyor.çünkü her gün birileri gözaltı ya da tutuklama muamelesiy­le karşı karşıya kalıyor. Gazeteci/yazar özgürlüğü, ifadenin özgürlüğüd­ür. Benimsenme­yen düşünce sahipleri hep cezalandır­ılmıştır bu memlekette. Ya devletçe ya da devlet gibi düşünen aktörlerce…tekrarlanı­yor.

Şu yaşadığımı­z baskı günleri için, bir çok isim sayabiliri­z. Unutmayını­z, Ahmet Altan iki yıla yakındır, hapishane duvarların­ı aşarak bize sesleniyor. Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın hapiste olduğunu da akılda tutunuz.

Gazeteci/yazarlar düşünceler­inde serbest olmalı. Herkes için geçerlidir bu.

Özgür Gündem geleneğind­en gelen gazeteci yazarların gözaltı ve tutukluluğ­unda da aynı ilkeler geçerli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye