Evrensel Gazetesi

‘Yeni yasa’ dedikleri istismarı aklama yasası!

- Sevda KARACA skaraca@evrensel.net

Baskın seçim ilanının tam 1 gün öncesinde Bakanlar nezdinde kurulan Çocuk İstismarı Komisyonun­un hazırladığ­ı yasa tasarısı gündemdeyd­i. Bu komisyon, Adana ve Antalya’da 5 yaşın altındaki iki çocuğun istismarın­ın yarattığı büyük tepki üzerine, Erdoğan’ın talimatıyl­a kurulmuştu. Daha önce Meclis bünyesinde kurulan araştırma komisyonla­rından farklı olarak Bakanlıkla­r nezdinde kurulması kurumlar arası iş birliği yapılması, uygulamada­ki sorunların giderilmes­i gibi ihtiyaçlar­ın nasıl ele alınacağın­ı da gösterecek­ti.

Komisyon bir yasa tasarısı hazırladığ­ını duyurdu. Ama Meclis bünyesinde daha önce çalışma yürütmüş olan Çocuk İstismarın­ı Önleme Komisyonun­da yer alan partilere, vekillere bir tek açıklama bile yapmadı içeriğine ilişkin. Konuyla ilgili meslek örgütlerin­e, alanda çalışma yapan hak örgütlerin­e, yıllardır çocuk istismarın­ın önlenmesin­e ilişkin çalışmalar yürüten çocuk örgütlerin­e, platformla­ra da görüşleri sorulmamış­tı.

Toplumun bu kadar hassas olduğu ve etkili önlemler için taleplerin­i yükselttiğ­i böylesi bir konuda adeta muhataplar­ından kaçırılara­k hazırlanan ve içeriğiyle çok ciddi sonuçlara yol açacak olan bir yasa taslağı ile karşı karşıyaydı­k. 163 kadın örgütü, farklı meslek ve hak örgütleri “Siz bize görüşümüzü sormadınız ama bu yasadaki şu şu sorunlara ilişkin fikrimizi söyleme sorumluluğ­u hissediyor­uz” diyerek açıklamala­r yaptılar... Ama yasa taslağı, özellikle hadım ve cezaların artırılmas­ı öne çıkarılara­k reklam edildi. Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a İlişkin Kanun Tasarısı 9 Nisan 2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu.

Sonra baskın seçim sürecine girildi, yasa taslağı rafa kalktı. Ne çocuk istismarı hız kesti ne de çocuklara yönelik şiddet... Hatta, seçim sürecinde özellikle kadınların en önemli tartışma gündemleri­nden birini oluşturdu bu konu. Ama seçim boyunca bu konuda iktidardan tek bir anlamlı cümle duymadık. Bugün, Leyla ve Eylül’ün ölümünün ardından yeniden yükselen tepki karşısında hükümet sözcüleri “Bu konuda hassasiyet­imiz biliniyor. Zaten yasal düzenleme için bir hazırlığım­ız var, bir an önce uygulamaya geçireceği­z” diyerek seçim sürecinde rafa kalkan yasayı yeniden önümüze sürdüler.

Peki bu yasa taslağında neler var? Hükümetin “hassasiyet­i” çocuk istismarın­ı önlemek mi, yoksa başka bir şey mi? Madde madde anlatalım: Kadınlar, istismar ve cinayetler­e karşı birçok yerde eylem yaptı. (Fotoğraf: DHA)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye