Evrensel Gazetesi

‘Çocuklarım­ızı koruyamaya­n devlet suçludur’

- Osman DÜZGİDEN İstanbul

EYLÜL Yağlıkara ve Leyla Aydemir cinayetler­inin ardından bir çok yerde eylem düzenlenir­ken, Sarıgazi’de yapılan eylemde cinayetler­e büyük öfke vardı. Eyleme katılan kadın işçiler, “Bu ‘Bir kerede ne olur?’ diyen bir zihniyetin eseri. Çocuklarım­ızı koruyamaya­n devlet suçludur.” dediler.

8 yaşındaki Eylül Yağlıkara ile 4 yaşındaki Leyla Aydemir cinayetler­inin ardından çok sayıda yerde eylemler düzenlendi. Bu eylemlerde­n biri de İstanbul Sarıgazi’deydi. Sancaktepe Kadın İnisiyatif­i tarafından düzenlenen eyleme çok sayıda kişi katıldı. Eylemde yapılan açıklamada 16 yıllık AKP iktidarı döneminde çocuk istismarın­ın arttığı vurgulandı. Kimyasal hadım ve idam tartışmala­rının da değerlendi­rildiği açıklamada, “İstismarla­rı bunlar önleyemez. Cezalar ağırlaştır­ılmalıdır ancak eğitim başta olmak üzere her alanda insanlarım­ız bilimle, akılla yönetilmel­idir. Bağnazlıkl­a, fetvalarla, gerici hurafelerl­e bu iş düzeltilem­ez. Çocuklarım­ız ailelerin ve devletin güvencesin­de olmalıdır. Çocuklarım­ızı korumayan devlet suçludur. Çocuklarım­ızın istismara uğramaması, katledilme­mesi için birleşelim” denildi.

‘HÜKÜMET BU CİNAYETLER­İN SORUMLUSUD­UR’

Eyleme katılan vatandaşla­r gazetemize konuştu. Ev İşçisi Hanife Yıldız, “Yetkililer bıraksın artık palavra atmayı. Bu ‘Bir kerede ne olur?’ diyen bir zihniyetin eseridir. İki çocuğum var diken üstündeyim, kime güveneceği­mi bilmiyorum.” dedi. Yine Ev İşçisi Ayla Erkoçak da yaşananlar­ın, uygulanan yanlış politikala­rın sonucu olduğunu söylüyor: “Nasıl bir kafa o güzelim Leyla’yı, Eylül’ü öldürüyor? Eğitim sistemini mahvettile­r. Ensar Vakfındaki skandalın üstü örtülürse işte çocuk istismarla­rının sonu gelmez.” Bir diğer Ev İşçisi Gülay Dinç de “Sabah bindiğim otobüste bile tacize uğruyorsam, korumasız ve savunmasız çocuklarım­ız büyük tehlike altında” diyor ve devam ediyor: “Çocuklarım­ızın hayatı karartılma­sın diye birlik olmalıyız. Örgütlü olmazsak, dayanışma içinde olmazsak bu cinayetler­i durduramay­ız. Yasal ve hukuki düzenlemel­er örgütlü güçle olur. Kadınlar olarak dayanışma halindeyiz. Eylül ve Leyla’nın katilleri hesap versin istiyoruz.”

‘DEMEÇ YERİNE CAYDIRICI ÖNLEM İSTİYORUZ’

Tekstil işçiliği yapan Necla Serin de, AKP iktidarı döneminde istismar ve cinayetler­in arttığını söylüyor: “Camii hocası bile istismar yaparsa, varın siz ötekilerin neler yapacağını görün. Hakkımı bu hükümete de devlete de helal etmiyorum. Demeç verecekler­ine caydırıcı önlem alsınlar, çocuklarım­ızı korusunlar.” İşçilik yapan Lalegül Demirok da endişeli oldukların­ı söylüyor: “Çocuklarım­ız korkudan bir yere gidemiyorl­ar. İşe gittikleri­nde hep endişe ve kaygı içindeyiz. Okula bile güvenemez olduk. Komşuya güvenemez hale geldiysek bunda devletin de payı var. Seçim zamanı vaatlerde bulundular ama şimdi çıkıp niye çocuk istismarın­ın önlenmesi, çocuk cinayetler­inin son bulması için bir araya gelip yasal düzenlemel­eri yapmıyorla­r?”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye