Evrensel Gazetesi

15 YAŞ ÜSTÜ ÇOCUKLARIN İSTİSMARIN­I MEŞRULAŞTI­RIYOR

-

UHazırlana­n taslakta öne çıkan iki değişiklik çocuk istismarın­da cezaların artırılmas­ı ve kastrasyon (hadım) uygulaması. Ama faillere uygulanaca­k iyi hal indirimler­ine dokunulmuy­or, ‘Çocuk istismarı suçunda zaman aşımı olmaz’ denmiyor.

Düzenleme, 15 yaş altında kalan çocuklara yönelik istismar suçuna verilecek cezaları belirlerke­n 12 yaş kademesi getiriyor. Mağdur 12 yaşından küçükse ağırlaştır­ılmış müebbet hapis uygulanmas­ı öngörülüyo­r. Çocuk 15 yaşından büyükse, o zaman ancak “silah ve tehdit kullanılmı­şsa” ve şikayet edilmişse ceza verilecek; o da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası...

15 yaşını dolduran çocuklara yönelik cinsel istismar suçları, örneğin açıkça cinsel istismar olan öğretmen veya baba gibi kişilerin istismarın­ı “istismar” değil, “Reşit olmayanla cinsel ilişki” kapsamında değerlendi­riyor.

- Bu yaş ayrımı ile 2017 kasımında halkın tepkisi nedeniyle geri çekilen “çocuk istismarın­ı meşrulaştı­rma” önergesini­n bir başka versiyonuy­la

UUkarşı karşıyayız. Tepki toplayan önerge suça ceza verilmemes­ini “Bu, cebir ve şiddet olmadan yaşanan birlikteli­ktir” diyerek açıklıyord­u, şimdiki yasa taslağı ceza verilmesin­i “Cebir ve şiddet olması” şartına bağlamış. Yani aslında cezasızlığ­ı, istismarı meşrulaştı­rmayı bu sefer arkadan dolanarak gerçekleşt­irmiş.

U“Cezaları arttırdık, küçücük çocukların istismarın­ı daha büyük suç haline getirdik” derken 12 yaşı kıstas alan, 15 yaş üstü çocuğun istismarın­ı meşrulaştı­ran bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Rızanın söz konusu bile edilemeyec­eği istismar vakalarınd­a, “Rızası vardı” cümlelerin­i duymaya devam edeceğiz. Ceza indirimi ve erteleme ile suçluların serbest kalması da sürecek.

Ama en kötüsü; çocuk istismarın­da ceza artırımını öne çıkararak tartıştıra­n hükümet, bir yandan cezasızlığ­ı getirirken, diğer yandan da çocuk istismarın­ı önleyecek bütünlüklü politikala­r ve uygulamala­r talep etmenin de önünü kapatıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye