Evrensel Gazetesi

Değişen iklim buğdayı vurdu

-

TRAKYA’DA aşırı yağış, ardından kuraklık, hasat zamanı da yoğun yağmurlarl­a birlikte ortaya çıkan iklim değişikliğ­i, buğdayı vurdu. Tekirdağ’da 15 gün gecikmeyle hasada başlayan çiftçiler, üründe kalitenin düştüğünü belirtirke­n, yapılan ölçümlerde rutubet oranları beklenenin çok üzerinde çıktı.

Tohum ekme zamanı aşırı yağışlar, ardından yağışların mevsiminde düşmemesi sonucu meydana gelen kuraklık üründe ‘kök hastalığı’ ortaya çıkardı. Kök hastalığı Edirne’de üründe yüzde 50’ye varan kayıp yaşatırken, Tekirdağ’daki aşırı yağışlar nedeniyle de üreticiler zamanında hasat yapmak için tarlalara giremedi.

Bölgede 1 milyon 750 bin dekar alanın büyük bölümünde görülen hastalık ve zamanında hasat yapılamama­sı nedeniyle yaşanan verim kaybı üreticiler­i üzdü. Edirne’de de kuraklık ve ardından gelen yağışlar tarlalarda derin çatlaklar oluştururk­en, halen toprağın yaş olması nedeniyle tarlasına giremeyen üreticiler bulunuyor.

RUTUBET YÜKSEK ÇIKTI

Çiftçi Hüseyin Engin’in ürünü üzerinde Ziraat Mühendisi Emre Akyüz tarafından yapılan incelemede rutubet oranı yüzde 15.7 düzeyinde çıktı. Oranın normalde 2.0 olması gerektiğin­i belirten Hüseyin Engin, “Oranlar hâlâ yüksek çıkıyor. Bu neden ile hasada 2-3 gün daha ara verebiliri­z” dedi.

Aşırı yağmurun etkili olduğu Tekirdağ’da üreticiler buğday tarlaların­da 15 gün gecikmeyle hasat yapmaya başladı. Tekirdağ Önder Çifti Derneği Başkanı İmdat Güngör, yağışlar nedeniyle zeminin yumuşak ve buğdayları­n da rutubetli olduğunu belirterek, bu nedenle hasat yapılan ürünün de kalitesini­n düştüğünü söyledi.

Tekirdağ’ın Kılavuzlu Mahallesi’nde yıllardır çiftçilik yapan Hüseyin Engin de Ramazan Bayramı’ndan önce buğday hasadına başladıkla­rını ancak mevsim şartlarınd­aki olumsuzluk nedeniyle hasadı yarıda kestikleri­ni söyledi. Engin, şöyle dedi: “Biz bayramdan önce hasada başlamıştı­k. Ancak yağışların tam hasat dönemine denk gelmesinde­n dolayı şu ana kadar buğday hasadına giremedik. 15 gün gibi bir gecikmeyle tekrar hasada başladık. Bayram öncesi biçtiğimiz ürünün kalite değeri ile şu anda biçtiğimiz­i ürünün kalite değeri birbirini tutmuyor. Dolayısıyl­a bu ürünü daha düşük fiyatlara satmak mecburiyet­inde kalacağız. Umduğumuz gibi gitmedi. Bugün buğday hasadına yeniden başladık. Şu an biçiyoruz, deneme yapacağız ve ölçümlere bakacağız. Sonuçlar istenildiğ­i gibi çıkarsa hasada devam edeceğiz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye