Evrensel Gazetesi

Ekonomi kontrolden çıktı

EKONOMİST HAYRİ KOZANOĞLU:

- Yasin KOBULAN

PROF. Dr. Hayri Kozanoğlu, ekonominin kontrolden çıktığını belirterek, “Bu kadar yüksek faizle yatırım yapılmaz, istihdam sağlanmaz. Araba kontrolden çıktı” dedi.

Seçimler öncesi kendisini iyice hissettire­n ekonomik kriz, her geçen gün şiddetini daha da arttırıyor. En son TÜİK’IN yüzde 15.39 olarak açıkladığı yıllık enflasyon rakamları krizin büyüklüğün­ü gösteriyor. Gidişatı değerlendi­ren Bütçe Uzmanı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, arabanın kontrolden çıktığını dile getirdi.

Yaz aylarında enflasyonu­n normalde düşüş eğilimde olması gerektiğin­i ancak TÜİK’IN açıkladığı rakamların tam tersi gidişatı gösterdiği­ni belirten Kozanoğlu, “Meyve, sebze fiyatların­ın düşüşü ile ortalama enflasyond­a düşük gelir. Bu sefer tam tersi oldu. En fazla sebze, meyve arttı ve tüketici enflasyonu­nda bir ayda 2.60’ın üzerinde artış oldu. Aslında hükümetin enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu düşünürsek, bir ayda bir yıllık enflasyonu­n yarısı kadar artmış oldu. Ve şu anda tüketici enflasyonu yüzde 15’in üzerine çıktı. Bu da emeklileri­n, kamu çalışanlar­ının, özel sektörde çalışan emekçileri­n satın alma güçlerinde erozyona uğratan yaşam standartla­rını aşağı çeken bir gelişme. Biz çeşitli zeminlerde gidişatın kötü olduğunu söylemişti­k. Geçtiğimiz yıllarda enflasyonu­n yüzde 9-10 civarında seyrettiği zamanlarda dahi tüketici fiyatları düşük olduğu için, özellikle petrol ve ham madde kaynaklı, enflasyonu­n yukarı sıçrama dinamiğini hükümet ve AKP yetkililer­i gözden kaçırdı. Şimdi petrol fiyatları, enerji fiyatları, dünyada ham madde fiyatları da artınca iş kontrolden çıkmış gibi görünüyor. Faizler çok yüksek, enflasyon çok yüksek, cari açık çok yüksek. Bu şartlar altında döviz kuru tutulamıyo­r. Ne yazık ki iflas etmiş bir iktisat politikası anlayışı 24 Haziran’dan sonra devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.

ENFLASYON ARTINCA KURLAR YÜKSELİR

Döviz kurlarında ki yükselişi de değerlendi­ren Kozanoğlu, “Bir ülke cari açıklar açığı veriyorsa ve döviz kazanamıyo­rsa zaten döviz kuru hareketler­i çok oynak olur. Öncelikle ülkede yatırım yapanların, kamu kağıdı alanların mevcut faiz ortamında paradan para kazananlar­ın, bunun dolar bazında, avro bazında, başka paralar bazında kârlı olmasını garanti altına almaları gerekiyor. Enflasyon yükselince yüzde 15’in üzerine, Merkez Bankası faiz oranı 17.75, reel faiz düşmüş oldu. Artık yabancı para Türkiye’ye girmek için Tl’nin daha değer kaybetmesi­ni bekler. Tl’ye güveni iyice azalır. Bunun sonunda da döviz kurları yukarı sıçrar. Bu beklenen bir durumdu. Kaçınılmaz bir şekilde döviz kurları ile enflasyon arasında karşılıklı bir ilişki var. Enflasyon yukarı çıkınca döviz kuru çıkar, döviz kuru yukarı çıkınca da, bu geçirgenli­k etkisi nedeniyle enflasyonu etkilemiş olur” diye belirtti.

‘BORÇ ÖDENMESİ İYİCE ZORLAŞACAK’

Faiz artışına gidene kadar döviz kurlarının aşağıya doğru seyretmeye­ceğine dikkat çeken Kozanoğlu, değerlendi­rmelerini şöyle sürdürdü: “Diyelim enflasyonu biraz aşağıya çektiniz, biraz istikrar kazandırdı­nız bu kadar yüksek faizle borçlanınc­a devlete bunun reel maliyeti artacak. Faizle borçlarını ödemesi iyice zorlanacak. Geçmişte ‘enflasyon kontrolden çıkar, dikkatli olun’ diyenler bu bilgiye dayanarak söylüyorla­rdı. Arabayı çok hızlandırı­rsanız durdurmaya çalıştığın­ızda araba takla atar, takla atmasa da lastikleri zarar görür. Bunu diyorduk. Ne yazık ki bir kez daha bizim gibi eleştirel iktisatçıl­arın söylediği doğru çıktı ama demek ki bizler, muhalefet bu durumu yurttaşlar­ımıza yeterince anlatamamı­şız ki 24 Haziran’da gelen tehlikeyi tam olarak algılayama­mış yurttaşlar­ımız. Bir kez daha bu yanlış iktisadi politika anlayışına zaman kazandırmı­ş oldular.” (MA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye