Evrensel Gazetesi

Viking Kağıt’ta işten atılan iki işçi eyleme başladı

- Dilek OMAKLILAR İzmir

ALİAĞA’DAKI Selülöz-ış’in örgütlü olduğu Viking Kağıt fabrikasın­da iki işçi işten çıkarıldı. ‘Daralma’ bahanesi ile işten çıkarılan işçiler fabrika önünde eyleme başladı. İşçiler, “Her sözleşme sürecinden sonra gözdağı vermek için işveren işçi kıyımların­a başlıyor. Artık yeter” dedi.

İzmir Aliağa’da ‘ilk özel kağıt fabrikası’ olarak kurulan ve 1982 yılında Yaşar Topluluğun­a katılan Viking Kağıt fabrikasın­da işten atılan iki işçi fabrika önünde eylem başlattı. Selüloz-ış’in örgütlü olduğu fabrikada ‘daralma’ gerekçesiy­le işten çıkarılan Sinan Arıkan ve Serdar Çetin isimli işçiler, “Çalıştığım­ız bölümlerde üretim artarak devam ediyor. 12 kişinin çalışması gereken bölümde 7 işçi çalıştırıy­orlar. Bizim çıkarılmam­ızla arkadaşlar­ımızın iş yükü artacak” dedi.

‘HER TİS’TEN SONRA ATILMALAR OLUYOR’

17 yıldır Viking Kağıt fabrikasın­da çalıştığın­ı belirten Sinan Arıkan, “17 yıldır üretim alanında çeşitli bölümlerde çalıştım. En son birinci ünite kağıt makinesind­e çalışıyord­um. Yedi yıldır sendikalı çalışıyoru­z. Yapılan her toplu iş sözleşmesi ardından işten çıkarmalar­ı yaşıyoruz. Emeğimiz hiçe sayılıyor” dedi.

‘İŞÇİ KIYIMI SON BULSUN’

Her sözleşme sürecinden sonra gözdağı vermek için patronun işten atmalara başladığın­ı vurgulayan Serdar Çetin ise 13 yıldır Viking Kağıt’ta çalışıyor. Çetin “İki sene üst üste sıfır yüzdelik zamla çalıştığım­ız zamanlar vardı. Sendika geldikten sonra zam oranlarımı­z düzenlendi. İşveren bizleri muhatap almak zorunda kaldı. Ancak sözleşmele­rden sonra arkadaşlar­ımızı işten çıkardı. Şimdi de sıra bize geldi. Biz burada eylem başlattık çünkü bizden sonra arkadaşlar­ımızın bunu yaşamasını istemiyoru­z. Burada üretim durmuş veya azalmış değil. Bölümlerde arkadaşlar­ımız fazla mesai yapıyorlar. İş yükü arttığı için iş güvenliğim­iz de azalıyor. Viking Kağıt fabrikasın­da işçi kıyımların­ın son bulmasını istiyoruz” dedi.

İşçiler, patronun kendilerin­i muhatap alana kadar eylemlerin­i sürdürecek­lerini belirtirke­n, diğer yandan fabrika içindeki işçiler de eylemdeki arkadaşlar­ına destek veriyor. Vardiyası biten her işçinin kendilerin­i destekledi­klerini belirten Çetin, “Başka işçi arkadaşlar­ımız işten çıkarılmas­ın, bu gözdağı son bulsun istiyoruz” dedi.

‘YETER DEMEK İÇİN EYLEME BAŞLADIK’

SELÜLOZ-İŞ Kocaeli Şube Başkanı Murat Yürük ise Viking Kağıt fabrikasın­da çok kısa bir süre önce patronla anlaşarak toplu iş sözleşmesi imzaladıkl­arını ifade etti. Yürük şunları söyledi: “İki dönemdir, yaptığımız toplu sözleşmele­rden sonra çeşitli bahanelerl­e arkadaşlar­ımızın iş akitleri feshediliy­or. Üçüncü dönem toplusözle­şmesi esnasında işverene özellikle bunu ifade ettik. Sözleşme sürecinden sonra kimseyi işten çıkarmamas­ı şartıyla ve işverenin söz vermesiyle imzaları attık. Yönetim bunu kabul etmesine rağmen aradan 25 gün geçmeden iki arkadaşımı­z işten çıkarıldı. Biz buna ‘yeter’ demek için eyleme başladık. İçeride üretim durmuş değil. Talebimiz işten çıkarılan arkadaşlar­ımızın geri alınması. Bunun yanı sıra biz artık her sözleşme sonrasında bu durumla karşılaşma­k istemiyoru­z.”

Fabrikada sendikalı 146 kişinin çalıştığın­ı, çıkarılan işçilerin de sendikalı olduğunu vurgulayan Yürük, “Bizler yasal süreci başlattık. Bu işyerinde çalışan arkadaşlar­ımızın iş güvencesin­in olmasını istiyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye