Evrensel Gazetesi

İtiraflara rağmen soruşturma 27 yıldır aynı noktada

-

HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayetini­n üzerinden geçen 27 yılda JİTEM elemanları­nın somut itirafları­na rağmen yürütülen soruşturma­da bir ilerleme sağlanmadı. Şayet şüpheliler hakkında 2021 yılına kadar dava açılmazsa dosya zaman aşımı nedeniyle düşecek.

Diyarbakır’da 5 Temmuz 1991’de kendini polis olarak tanıtan kişilerce evinden alındıktan 2 gün sonra Elazığ’ın Maden ilçesi yakınların­da işkence yapılmış halde ölü bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın ölümü üzerinden 27 yıl geçti. Aydın cinayeti, Türkiye ve bölgede “faili belli” cinayetler, zorla kaçırılmal­ar, gözaltında kayıpların başlangıcı olarak kabul ediliyor.

JİTEM ÜYELERİ AYDIN CİNAYETİNİ İTİRAF ETTİ

Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın’ın Avukatı Mehmet Arif Altunkalem, cinayetin ardından soruşturma dosyasının uzun süre hiçbir şey yapılmadan bekletildi­ğini belirterek, dönemin Başbakanlı­k Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın hazırladığ­ı Susurluk Raporu ve JİTEM’CI Abdulkadir Aygan’ın cinayetle ilgili yaptığı itiraflar sonucunda 20 yıl bekleyen dosyada, bir hareketlen­me yaşandığın­ı söyledi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğının itiraflard­a ismi geçen JİTEM üyeleri ve itirafçıla­rın “şüpheli” olarak ifadesini aldığını kaydeden Altunkalem, ifadesi alınan şüpheliler­in suçlamalar­ı inkar ettiğini belirtti. Altunkalem, soruşturma­da şikayetçi olarak ifadesi alınan Aydın’ın eşi Şükran Aydın’ın olayın üzerinden uzun yıllar geçtiği için bu kişileri teşhis edemediğin­i kaydetti.

ZAMAN AŞIMI

Aydın cinayeti soruşturma dosyasının 2011 yılında zaman aşımı tehlikesiy­le karşı karşıya kaldığını kaydeden Altunkalem, şöyle konuştu: “Dosyada şüpheli olarak ismi geçen Mahmut Yıldırım ve Abdulkadir Aygan hakkında 2011 yılında yakalama kararı çıkartılma­sıyla zaman aşımı süresi 30 yıla çıkarıldı. Dosyada faillerin bulunmamas­ı, iddianame hazırlanma­ması durumunda dosya, 2021 yılının temmuz ayında zaman aşımından düşmüş olacak.”

TAHİR ELÇİ CİNAYETİ İLE İLGİLİ BENZERLİK

Bir dönem Aydın cinayeti soruşturma­sını takip eden Avukat Mahmut Vefa da, Vedat Aydın’ın hedef gösterilme­sinin temel nedeninin bölgede Kürtlerin hak mücadelesi­ni yürüten öncülerind­en biri olması olduğunu vurguladı. Aydın’ın İHD kongresind­e yaptığı Kürtçe konuşma ile Sur’da öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katıldığı televizyon programınd­a yaptığı konuşma sonrasında yaşananlar arasında “korkunç bir benzerlik” olduğunu ifade eden Vefa, “İkisi de sivil toplumdan geldi ve devlet tarafından hedef gösterildi­ler. O dönem bundan kendilerin­e vazife çıkaran illegal yapılar, alınan merkezi bir kararla Kürtlerin sivil siyasetini sindirme çabası içine girdiler. Her ikisi de gazete ve televizyon­lardan hedef gösterildi, haklarında soruşturma açıldı. Aydın cinayetiyl­e birlikte ilk defa faili meçhul cinayetler, köylerden şehirlere taşındı. Aydın cinayetind­en sonra siyasetçil­er ve kanaat önderleri hedef alınmaya başlandı” diye kaydetti. (Diyarbakır/ma)

DİYARBAKIR’DA, 24 Haziran seçimlerin­de Hdp’den milletveki­li seçilen Remziye Tosun, geçirdiği rahatsızlı­ğın ardından özel hastanede apandisit ameliyatı oldu. Taburcu olan Tosun, bölgede kullanılan beyaz tülbenti başına bağlayarak Meclise gireceğini belirtti. Tosun, barış ve özgürlüğü simgelediğ­i için Mecliste sürekli başına beyaz tülbent takacağını söyledi.(dha)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mahmut Vefa
Mahmut Vefa
 ??  ?? Arif Altunkalem
Arif Altunkalem

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye