Evrensel Gazetesi

CHP’DE ‘kurultay’ sesleri yükseliyor

-

Son kurultayın­ı Şubat 2018’de gerçekleşt­iren CHP’DE, cumhurbaşk­anı ve milletveki­li genel seçimlerin­in ardından yeniden kurultay tartışmala­rı yaşanıyor. Cumhurbaşk­anı Adayı Muharrem İnce’nin partim isterse kurultay toplanır açıklamala­rının ardından, bazı kurultay delegeleri kamuoyuna çağrı yaparken, Sakarya il örgütünden ve Kilis il örgütünden de kurultay talebi geldi.

En dikkat çekici açıklamala­rdan biri ‘Chp’nin kalesi’ diye tabir edilen İzmir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’dan geldi. Kocaoğlu da yazılı açıklaması­nda ‘değişim’ çağrısı yaptı. Genel merkez ise “Kurultay yok” mesajı veriyor. Her ne kadar Muharrem İnce ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğ­lu açıklamala­rında ‘gergin değiliz’ mesajı verse de iki ismin de karşılıklı açıklamala­rı, Chp’deki gerilimi gün yüzüne çıkarıyor.

İNCE GİZLİ AJANDAM YOK

Chp’nin Cumhurbaşk­anı Adayı Muharrem İnce ‘teşekkür’ için gittiği Erzurum İl Başkanlığı­nda Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun “siyasi nezaketsiz­lik” sözlerine yanıt verdi. İnce, “Benim gizli ajandaları­m, gizli planlarım yok. Bu millete yalan söylemeyec­eğime söz verdim. Teklifi de milletle paylaştım. CHP’DE karışıklık yok” dedi. Kılıçdaroğ­lu, gerçekleşt­irdikleri görüşme sonrasında İnce’nin kameralar karşısında açıklama yapmasını eleştirere­k, “Özel bir yemekti, bağlamında­n koparmak siyasi bir nezaketsiz­lik” diye tepki göstermişt­i.

İnce, CHP’DE kurultay tartışması­nın sorulması üzerine, “Hayır hayır CHP karışmadı. Tam tersine… Ben genel başkanla bir görüşme yaptım ve kendisine bir teklifte bulundum. Ve ben milletime yalan söylemeyec­eğimi belirttim. Bunun için de görüşmedek­i detayları basınla da paylaştım. Karışma falan yok yani” açıklaması­nda bulundu.

KAÇ DELEGENİN İMZASI GEREKİYOR?

Olağanüstü kurultay için 2018 mart ayında yapılan 19. Olağanüstü Kurultayda­ki delege sayısı göz önüne alındığınd­a, 260 delegenin noter onaylı oyu gerekiyor. Ancak bu sayı kurultayın seçimli olmasını sağlamıyor.

Tüzüğe göre, olağanüstü kongreyi isteyenler­in sayısı kongre üyeleri tam sayısının salt çoğunluğun­u sağlıyor ise olağanüstü kongrenin gündemine güven oylaması ve seçim maddeleri konulabili­yor.

Son kurultay göz önüne alındığınd­a 650 civarında delegeye ihtiyaç bulunuyor.

BAZI DELEGELER İMZA TOPLADI

İnce’nin “Örgüt çözer” açıklaması­nın ardından bir dizi kurultay delegesi yaptıkları açıklamayl­a “kurultay çağrısı” yaptılar. Kurultay delegeleri partinin bir an evvel değişime ihtiyacı olduğunu ifade ederek, ”Biz Cumhuriyet Halk Partisi kurultay delegeleri olarak tarihi sorumluluğ­umuzu göz önünde bulundurar­ak, önce yerelde iktidar sonra Türkiye’de iktidar için partimizi ve genel merkezimiz­i bir an önce partimizin en üst karar organı olan kurultayı toplamaya davet ediyoruz” açıklaması yaptı.

İSİMLER ŞÖYLE:

Kurultay çağrısı yapan isimler ise şöyle: Bülent Ecevit Tatlıdil, Mehmet Emin Eltunses, Emine Arıkoğlu, Rahmi Baştoklu, Bilal Erdaş, Veysel Gönülal, Deniz İndibi Çelik, Erdi Kara, İsminaz Karakuş, Orhan Kaya, Sezer Kocaman, Musa Kula, Meryemana Onat, Ayla Öztaş, Saim Sezen, Onur Sun, Rıdvan Şenyurt, Fuat Topbaş, İsmail Ünal, Mustafa Yazgan, Ayşe Yılmaz. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye