Evrensel Gazetesi

Bakanların yetkileri tek adamda

-

YETKİLERİ tek adamda toplandığı ve ülkeyi tek adam rejimine götüreceği için muhalefett­in tepki gösterdiği ‘cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemine yönelik ilk KHK yayımlandı. Böylece KHK ile Bakanlar Kurulunun yetkileri cumhurbaşk­anına devredildi. KHK, Cumhurbaşk­anının ant içerek göreve başladığı gün yürürlüğe girecek. TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem yemin töreni için 7 Temmuz’da toplanacak, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ise 9 Temmuz’da yemin ederek, kabinesini açıklayaca­k.

Resmi Gazete’de yayımlanan 477 Sayılı Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK), ‘cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemine yönelik düzenlemel­er yer aldı.

477 sayılı KHK ile bazı kanunlarda yer alan Bakanlar Kurulunun yetkileri cumhurbaşk­anına devredildi.yeni KHK ile yürürlükte­ki kanun ve Khk’lerin yürütme maddelerin­de Bakanlar Kurulu ve bakanlara yapılmış atıflar cumhurbaşk­anına yapılmış sayılacak. KHK’DE yer alan bir başka düzenleme ile başbakanlı­k merkez teşkilatın­da “uzman yardımcısı” kadroların­da görev yapan ve iki yıllık süre sonunda hazırladık­ları uzmanlık tezi kabul edilenler, en az üç yıl çalışma şartı aranmaksız­ın yeterlilik sınavına girmeye hak kazanacak.

KABİNE 9 TEMMUZ’DA AÇIKLANACA­K

Yeni Khk’deki düzenlemel­er, 24 Haziran’da birlikte yapılan cumhurbaşk­anı ve 27. dönem milletveki­li genel seçimleri sonucunda cumhurbaşk­anının yemin ederek göreve başladığı tarihte yürürlüğe girecek. TBMM Genel Kurulu, 27. dönem yemin töreni için 7 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00’te toplanacak. AKP TBMM Grubu, yemin töreninin yapılacağı gün saat 11.00’de, 27. dönemin ilk grup toplantısı­nı yapmak üzere Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığı­nda bir araya gelecek. Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, 9 Temmuz Pazartesi TBMM Genel Kurulunda yemin etmesi ve aynı gün kabineyi açıklaması­yla birlikte resmen başlamış olacak. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye