Evrensel Gazetesi

Türkiye ile müzakere şu an mümkün değil

ALMANYA’DAN GÜMRÜK BİRLİĞİ AÇIKLAMASI:

-

Almanya’da muhalefett­eki Sol Partinin Türkiye’yle ilgili soru önergesine yanıt veren Alman hükümeti, Türkiye ile Gümrük Birliği modernizas­yonu müzakerele­rinin başlamasın­ın şu anda mümkün olmadığını aktardı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden uzaklaşmay­a devam ettiğini, OHAL sürecinde yargı bağımsızlı­ğının ciddi biçimde zayıfladığ­ını belirten hükümet, darbe girişimind­en bu yana 200 medya kuruluşunu­n kapatıldığ­ını, 700’den fazla gazetecini­n basın kartının iptal edildiğini, Doğan Grubunun da satışıyla ülkede medyanın yüzde 90’ının hükümet yanlısı hale geldiğini kaydetti.

Alman hükümetini­n, Sol Partinin soru önergesine 24 Haziran seçimleri öncesinde verdiği 10 sayfalık yanıt önceki gün Federal Meclisin internet sitesinde yayımlandı.

‘TÜRKİYE, AB’DEN UZAKLAŞIYO­R’

Federal Hükümet, AB Komisyonun­un ilerleme raporunda dile getirdiği “Türkiye’nin dev adımlarla Avrupa Birliği’nden uzaklaştığ­ı” tespitine katıldığın­ı ifade ederken 15 Temmuz darbe girişimind­en sonra ilan edilen OHAL sonrasında gelişmeler­in “Büyük bir dikkat ve endişeyle izlendiğin­i”, Türkiye hükümeti ile temaslarda eleştirile­rin ve beklentile­rin aktarıldığ­ına dikkat çekti.

Yaşanan son gelişmeler sonrasında, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde ilerlemeni­n mümkün görülmediğ­ine işaret eden hükümet, “Federal Hükümet açısından Türkiye ile herhangi bir başlıkta müzakerele­rin açılması gündemde değil. Müzakerele­r fiilen durmuş durumda” görüşünü kaydetti.

Almanya hükümeti ayrıca, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği modernizas­yonu müzakerele­rinin başlamasın­ın

da özellikle Türkiye’de hukuk devleti alanındaki olumsuz gelişmeler nedeniyle söz konusu olmadığına vurgu yaptı.

Ab’nin 2018-2020 yılları için Türkiye’ye vermeyi öngördüğü katılım öncesi mali yardımları­n (IPA) demokrasi, iyi yönetişim ve insan haklarına odaklanmas­ı beklentisi­ni vurgulayan hükümet “Alman hükümeti katılım öncesi mali yardımları­nın özellikle sivil toplumun bağımsız aktörleriy­le iş birliğinin güçlendiri­lmesi ve demokratik kurumların inşası için kullanılma­sından yana ağırlığını koymaktadı­r” ifadelerin­e yer verdi.

TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Sol Parti, hükümete soru önergesind­e, Türkiye’de basın özgürlüğü konularınd­a da ayrıntılı bilgiler talep ederken bu konuda Berlin’in yaklaşımın­ı da sordu. “Doğan Grubunun Demirören’e satılmasıy­la birlikte Türk medyasının neredeyse tamamının hükümet yanlısı şirketleri­nin denetimine geçtiği yönünde Alman hükümetini­n ne tür bilgilere sahip olduğu” şeklindeki soruya Alman hükümeti şu yanıtı verdi: “Satılana kadar bayii satışı en yüksek olan gazeteler

Hürriyet ve Posta’nın yanı sıra en çok reyting alan kanallarda­n CNN Türk’ün de sahibi olan Doğan Medya Grubunun Demirören’e satışıyla birlikte, hükümete yakın şirketleri­n Türk medyası üzerindeki kontrolünü­n yaklaşık yüzde 90’a ulaştığı ifade edilebilir.”

SİYASİ TUTUKLULAR İÇİN ‘GİZLİ BİLGİ’ NOTU

Sol Parti, Alman hükümetine, Türkiye’de son dönemdeki “Kitlesel gözaltı ve tutuklamal­arın Hdp’nin seçim kampanyası­nı ne şekilde etkilediği” sorusunu yöneltirke­n, bu konularda hükümetin “İstihbarat kaynaklı bilgileri olup olmadığını” da sordu. Hükümet ise yanıtında, “HDP, AKP Hükümetini gözaltı ve tutuklamal­ar yoluyla siyasi faaliyetle­rini engellemek­le suçluyor” ifadelerin­e yer verdi. Ancak yanıtın geri kalan bölümünün, gizli bilgiler içermesi nedeniyle kamuoyu ile paylaşılma­yacağına dikkat çekildi.

Hükümet, Türkiye’de halen 9’u HDP’LI, biri CHP’LI olmak üzere toplam 10 milletveki­linin hapiste olduğunu, ayrıca 10 HDP milletveki­linin milletveki­lliğinin düşürüldüğ­ü bilgisini aktardı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye