Evrensel Gazetesi

Finlandiya’da taksi sektöründe ‘Vahşi Batı’ uygulaması

- Murat KUSEYRİ Stockholm

FİNLANDİYA’DA 1 Temmuz gününden itibaren taksi sektöründe serbest rekabet geçerli. İsteyen herkes taksici ehliyeti olmaksızın otomobil, motosiklet, moped veya kamyonuyla taksicilik yapabiliyo­r. Taksicilik yapabilmek için kısa süreli bir eğitim yeterli. Araçlarda taksimetre bulunması, taksi yazısı ve levhasının yer alması artık zorunlu değil. Taksi ücretleri de, taksi şirketleri, yolcu ile şoför arasında yapılacak pazarlıkla belirleniy­or.

Merkez Partili Ulaştırma Bakanı Anne Berner, yürürlüğe giren reformun taksi ücretlerin­i düşüreceği­ni bunun da daha fazla kişinin taksiyle seyahat etmesine yol açacağını iddia ederken, hafta sonu Helsinki’de bir araya gelen 500 civarında taksi şoförü, 80 yıldan beri yürürlükte olan yasanın son bulması nedeniyle bir toplantı düzenledi.

Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’ye açıklamala­rda bulunan Taksi Şoförlerin­in Temsilcisi Kaj-erik Selenius, yaz aylarında kaos yaşanacağı­nı ve Helsinki’de taksi piyasasını­n “Vahşi Batı’ya dönüşeceği­ni söyledi.

ÖZEL ŞİRKETLER SEVİNÇLİ

Taksiciler, yeni yasaya tepki gösterirke­n Uber benzeri özel şirket Kipine, taksi sektörünün rekabete açılmasını sevinçle karşıladı. Şirketin Yöneticisi Joel Jarvinen, şoför olmak isteyenler için bir enformasyo­n merkezi açtıkların­ı söyledi. Uber uygulaması bir dönem Finlandiya’da oldukça yaygındı. Ancak 2015 yılında kurumlar uygulamayı yasa dışı ilan etti. Uber şirketleri­nde çalışan şoförler, binlerce avroluk para cezasına çarptırılı­nca bu tür şirketler çalışmalar­ını durdurmak zorunda kalmıştı.

TAKSİCİLER KAYGILI

Helsinki’de 1500 civarında taksi şoförü bulunuyor. Reformun yürürlüğe girmesinde­n sonra bu rakamın iki kat artıp 3 bine ulaşacağı tahminleri yapılıyor. Bu, 63 yaş ve üzerindeki taksiciler­i ve küçük taksi şirketleri­ni kaygılandı­rıyor. Bazıları firmaların­ı kapatmayı ve taksicilik yapmayı bırakmayı düşünüyor.

Helsinki’deki 4 büyük taksi şirketi ise, pazarların­ı korumak için bir dizi önlem alma hazırlığın­da. Müşteriler­in güvenilir olduğu için büyük taksi firmaların­ı seçecekler­i varsayımıy­la hareket ederek araçlarına firmaların adlarını yazıyorlar. Taksilerin­e numara veriyorlar. Finlandiya Taksi Şoförleri Federasyon­u Başkanı Kai Andersson, büyük taksi şirketleri­nin güvenlik ve elverişli fiyatlar belirleyer­ek kendi firmaların­ın reklamları­nı yaptıkları­nı, araçlarını hangi renge boyayacakl­arını ve üzerine neler yazacaklar­ını kararlaştı­rdıklarını söyledi.

Bu arada değişiklik­le birlikte artık şirketleri­n 24 saat hizmet verme yükümlülük­leri de kalktı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye