Evrensel Gazetesi

BMGK’NIN gündemi Dera operasyonu

-

Suriye ordusunun Dera bölgesinde­ki cihatçı gruplara yönelik başlattığı operasyon BMGK gündemine geliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye’nin güney batısında devam eden operasyon gerekçesiy­le bugün toplanacağ­ı bildirildi.

BM Güvenlik Konseyinin temmuz ayı dönem başkanı İsveç’in BM Daimi Temsilcili­ğinden yapılan açıklamada, konseyin İsveç ve Kuveyt’in talebi üzerine “Suriye’nin güney batısında artan çatışmalar ve kötüye giden insani durum”u görüşeceği duyuruldu.

Suriye’de tarafların sivilleri ve sivil altyapıyı korumada başarısız olduğuna işaret edilen açıklamada, gerginlik ve şiddetin azaltılmas­ına yönelik çabaların artırılmas­ı çağrısı yapıldı.

SURİYE ORDUSU OPERASYON BAŞLATTI

BM, Suriye’nin güney batısındak­i çatışmalar nedeniyle 750 bin kişinin hayatından endişe edildiğini açıklamışt­ı. Ülkenin güneyinde “gerginliği azaltma bölgesi” sınırları içerisinde­ki Dera çevresinde 270 bin ila 330 bin kişinin yerinden edildiğini ve Ürdün sınırına doğru göç ettiğini açıklayan BM, Ürdün’e sınırların­ı açma çağrısında bulunmuştu.

Dera bölgesi, ABD destekli cihatçı grupların kontrolünd­e ve Suriye ordusu bölgenin kontrolünü geri almak için askeri operasyon başlattı. Rusya da, Suriye adına bölgedeki silahlı gruplarla müzakerele­r yürütüyor.

ÜRDÜN, İKİ SINIR KAPISINI DAHA AÇIYOR

Bu arada Ürdün, Suriyeli mülteciler­e dünden itibaren üç sınır kapısından insani yardım hizmeti vermeye başladı. Ürdün Hükümet Sözcüsü Cumana Ganimat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye’nin Dera bölgesinde­ki operasyon nedeniyle kaçan Suriyelile­re geçen cumartesi gününden bu yana yalnızca bir sınır kapısından hizmet verildiğin­i hatırlattı.

İnsani yardım konusundak­i yoğun ihtiyaç dolayısıyl­a dün iki sınır kapısının daha açıldığını belirten Ganimat, söz konusu sınır kapılarını­n isimlerini paylaşmadı.

BM, Ürdün sınırına gelen Suriyelile­rin sayısının 270 bin ila 330 bin arasında olduğunu belirtiyor.

NE OLMUŞTU?

Suriye hükümeti güçleri, 20 Haziran’da ülkenin güneybatıs­ındaki Dera’da cihatçı muhalifler­in kontrolünd­eki bölgeleri ele geçirmek için Rusya’nın hava desteğiyle askeri operasyon başlatmışt­ı. Dera’daki operasyond­a, Suriye ordusu 317 kilometrek­arelik bir alanda ilerleyere­k bazı sivil yerleşimle­ri ele geçirdi.

Operasyond­a sivillerin de öldürüldüğ­ü ileri sürülüyor.

Dera ve Kuneytra, Türkiye, İran ve Rusya’nın mayıs 2017’de ilan ettiği 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu. Rusya, ABD ve Ürdün, iki ay sonra Dera ve Kuneytra’yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye