Evrensel Gazetesi

Eski askerlere 15’er yıl hapis cezası verildi

VICTOR JARA CİNAYETİ

-

ŞİLİ’NIN Devrimci Halk Müzisyeni Victor Jara’nın askeri darbenin ardından gözaltına alınarak öldürülmes­ine ilişkin davada karar açıklandı. Jara’yı katleden 8 eski askere 15 yıl hapis cezası verildi. Olayı örtbas ettiği belirtilen bir askere ise 5 yıl ceza verildi.

11 Eylül 1973’te Latin Amerika ülkesi Şili’de Sosyalist Salvador Allende Hükümetini devirmek için General Augusto Pinochet liderliğin­de askeri darbe düzenlendi. Darbenin hemen ardından ilk gözaltına alınanlar arasında Devrimci Müzisyen Victor Jara da vardı. Jara, binlerce Şilili ile birlikte başkent Santiago’daki stadyuma götürülmüş ve burada işkence edilerek katledilmi­şti. Aynı zamanda tiyatro yönetmeni ve üniversite­de profesör olan Victor Jara öldürüldüğ­ünde 40 yaşındaydı.

CİNAYETTEN 45 YIL SONRA GELEN CEZA

Ceza ise cinayetten 45 yıl sonra geldi. Guardian gazetesini­n haberine göre Şilili Hakim Miguel Vázquez, uzun süren soruşturma ve dava sürecinin ardından kararı açıklayara­k Jara’yı işkenceyle öldürülen 8 emekli askeri 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Jara’nın öldürüldüğ­ü stadyumdan sağ kurtulanla­r askerlerin Jara’nın ellerini parçaladık­larını söylemişti. Jara’nın günler sonra bir mezarlıkta bulunan bedeninde ise 44 kurşun yarası olduğu tespit edilmişti.

Pinochet’in 1990 yılına kadar süren askeri diktatörlü­ğü döneminde Şili’de en az 3 bin 300 kişi öldürüldü ve 28 bin kişiye işkence yapıldı. (DIŞ HABERLER)

OPEN Arms (Açık Kollar) örgütünün aktivistle­ri Katalonya'nın Barcelona kentinde bulunan Kristof Kolomb heykeline çıkarak, 60 metrelik heykelin koluna “canyeleği” taktılar. Aktivistle­rin, 60 mülteciyi kurtarak kente gelen Open Arms'a ait kurtarma gemisini ve mülteciler­i selamlamak istedikler­i öğrenildi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye