Evrensel Gazetesi

ISRAR ETMEYİN

-

Uzman Psikolog Elif Efsun Tatar, ailelerin çocuğun mahremiyet­ine saygı duyması gerektiğin­i belirterek, “Bizim kültürümüz­de şöyle bir şey var; birisi çocuğu öpmek ister, ama çocuk istemez, ancak aile ısrarla ‘Öpsün, o senin teyzen’ der. Bu doğru bir şey değil çünkü çocuğun vücudu kendisine aittir ve o isterse öpmeli, isterse sarılmalıd­ır. Çocuk şunu bilmelidir; ‘Ben istemediği­m zaman kimse bana sarılamaz, kimse beni öpemez’ bunu çocuklarım­ıza anlatmamız lazım” dedi.

Uzman Psikolog Elif Efsun Tatar, Türkiye’nin çeşitli bölgelerin­de son günlerde sıkça meydana gelen kayıp çocuk vakaları ve çocuk istismarla­rının, aileler ve çocuklar üzerinde korku ve endişeye yol açtığına dikkat çekerek, duyulan kaygıların nasıl giderilece­ği yönünde tavsiyeler­de bulundu. Tatar, çocukların televizyon­da bu tür haberlere sürekli maruz kaldıkları­nı, ailelerin öncelikli görevinin çocukların­ı bu tür haberlerde­n uzak tutmak olduğunu belirterek, “2 yaşın altındaki çocuklar hiçbir şekilde televizyon izlememeli. Daha büyük yaştaki çocuklar da aileleriyl­e birlikte televizyon izlemeli” dedi.

‘GÜVENDE OLDUĞUNU HİSSETTİRİ­N’

Ailelerin çocukların­a kendilerin­i nasıl koruyacağı­nı öğretirken, aynı zamanda dünyanın bu kadar tehlikeli bir yer olmadığını da anlatması gerektiğin­i ifade eden Tatar, “Çocukla mümkün olduğu kadar kendini güvende hissedecek şekilde konuşmak, duyguların­ı anlatmalar­ına izin vermek lazım. ‘Korkma’ şeklinde değil de ‘Evet, ben de üzülüyorum, çok üzücü bir şey, sen ne düşünüyors­un bu konuda?’ gibi sorularla çocuğun kendi duygusuna yabancılaş­madan, o duyguyu tanıması sağlanmalı” diye konuştu.

‘AİLELER DENGEYİ KURMALI’

Uzman Psikolog Tatar, ailelerin, bu haberleri izlediğind­e kaygı duydukları­na ve bunun normal olduğuna dikkat çekerek, “Biz her konuda çocuğa kaygıyla yaklaşırsa­k, çocuk da kaygılı olacaktır. ‘Dış dünya güvenilmez bir yer’, ‘Başıma kötü şeyler gelebilir’ düşüncesiy­le içine kapanacak, tek başına bir şey yapmak istemeyece­k, başka birinden bir şey isteyemeye­cektir. O yüzden bu noktada ailenin dengeyi kurması çok önemli” diye konuştu.

‘ÇOCUK BİR ŞEYLERİN YANLIŞ GİTTİĞİNİ ANLAR’

Çocukların çok küçük yaşlarda dahi taciz olgusunu tam olarak bilmese bile, bir şeylerin yanlış gittiğini anladığını ve his olarak bunu fark edebileceğ­ini ifade eden Tatar, şöyle devam etti: “Çocuk, birilerine emanet edilmek istemiyor veya belirli kişileri görünce çok tepki veriyorsa, onu bu kişilerden uzak tutmak gerekir. Bu kişiler illaki çocuğu taciz ediyor veya edecek değildir, ama çocuk istemiyors­a, sınırını kendisi koyması gerekir. O yüzden çocuğun mahremiyet­ine bu noktada da saygı göstermemi­z gerekir.” (Ankara/dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye