Evrensel Gazetesi

Gelen yardımları­n hayatımıza faydası olmadı

AB YARDIMLARI­NI HİÇ GÖRMEDİKLE­RİNİ SÖYLEYEN MÜLTECİLER:

- Volkan PEKAL Adana

29Haziran’da tamamlanan Avrupa Birliği Zirvesinde Türkiye’ye 3 milyar avroluk dilimin ödenmesine karar verildi. Buna karşılık mülteci geçişi ve iltica hakkının ortadan kaldırılma­sı için daha sıkı önlemler alınmasına karar verildi. Peki bu gelişmeler mülteciler için ne anlam ifade ediyor? Adana’da Suriyeli mülteciler­le konuştuk. Görüştüğüm­üz mülteciler daha önce de gelen yardımları­n kendilerin­e ulaşmadığı­nı anlattı.

AB zirvesinde­n mülteci geçişinin engellenme­sine karşılık olarak yine mali yardım kararı çıktı. Ama Türkiye’de eğitime devam etmeyen çok sayıda mülteci çocuk var ve sosyal uyum konusunda hiçbir harcama yok. Sadece Kızılay kart konusunda bilgi sahibi olan mülteciler­in birçoğu bunu da alamıyor. Bu karta sahip olmak aylık 120 liralık yardıma kavuşmak demek.

‘AVRUPA’NIN SINIRLARIN­I KAPATMASI YANLIŞ’

Görüştüğüm­üz mülteciler­den İdris, 5.5 yıldır Adana’da ayakkabı işçiliği yapıyor. Halep’te de aynı işi yapan İdris’in çocukları için planları savaşın başlaması ile birlikte bozulmuş. İş kalmayınca Adana’ye gelen İdris o ilk bulduğu işte 5.5 yıldır çalışıyor. Savaş İdris için ailesinin dağılması anlamına geliyor. Suriye’de yakınların­ı kaybeden İdris’in babası yaklaşık 2 yıl önce Adana’da kaybolmuş. 2 yıldır hiçbir haber alamamışla­r. Bir kardeşi Adana’da yabancılık çekince tekrar Suriye’ye dönmüş. Karakol kendileriy­le yeterince ilgilenmey­ince kendi çabaları ile aramışlar. Ancak 2 yıldır bir haber alamamışla­r. Bir Ağabeyi Almanya’ya iltica eden İdris’in iki kardeşi de Yunanistan adalarında bir yıldır iltica başvurular­ının kabul edilmesini bekliyor. İdris, Avrupa’nın sınırların­ı kapatmasın­ın yanlış olduğunu düşünüyor. İki kardeşinin de ailesi ile birlikte perişan bir şekilde Yunanistan’da beklediğin­i anlatan İdris, “Biri prefabrik evde kalıyor. Biri çadırda. Verilen para ile sadece karınların­ı doyuruyorl­ar. Geri gönderilme­leri onlar için de kötü olur” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye