Evrensel Gazetesi

‘Devlet eliyle vicdansızl­ık yapılıyor’

TUTUKLU TRANS KADIN ÖLÜM ORUCUNDA:

-

İNSAN Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan ve cinsiyet uyum operasyonu hakkı engellendi­ği için 31 gündür ölüm orucunda olan trans kadın Buse’nin durumuna dikkat çekmek amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda açıklamayı, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) ve Hapiste LGBTİ+ Ağı’ndan Derya Özata yaptı. Buse’nin lehine mahkeme kararı ve doktor raporu olmasına rağmen, hakkı olan cinsiyet uyum operasyonu için sevk edilmediği­ni belirten Özata, yasal hakkı olan cinsiyet uyum operasyonu­nun keyfi gerekçeler­le engellendi­ğini söyledi. Özata, “Kendisine başka çare bırakılmay­an Buse’nin, bedenini ölüme yatırmaya zorlandığı­nı, başlı başına bir hukuksuzlu­k örneği olan bu süreci endişe içerisinde takip ediyoruz. Ölüm orucunu sürdüren arkadaşımı­z Buse üzerinde geçici ya da kalıcı, olası tüm psikolojik ve bedensel hasarlarda­n, doğrudan mahkeme kararına rağmen sağlık hakkına erişime engel teşkil edici kararlar alan Adalet Bakanlığın­ı sorumlu tuttuğumuz­u ifade ediyoruz” diye konuştu.

İHD EŞ Genel Başkanı Avukat Eren Keskin de, Buse’nin devletin istediği resmi kişiliğe aykırı olduğunu ifade ederek, “Devletin istediği kişilik Türk, Sünni ve erkektir. Buse ise bu ‘normal’ tanımlamal­arın hiçbirine uymuyor. Bugün devlet eliyle bir vicdansızl­ık yapılıyor. En büyük ahlaksızlı­k bana göre budur. Diğer ölüm oruçlarına olduğu gibi Buse’ye de aynı hassasiyet­in gösterilme­si gerekiyor” dedi. (İstanbul/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye