Evrensel Gazetesi

Patron ayda 700 bin lira kâr etti işçiye sıfır düştü

- Deniz KAR/ALI YILMAZ Antep

İşçiler “Fabrikayı biz kurduk, şimdi patron aydı 700 bin lira kâr edilyor” diyor. Sıfır zam dayatması bu nedenle büyük tepki çekiyor.

SÜPERPAK’İN Antep’te bulunan fabrikasın­da çalışan işçiler de grevlerini kararlılık­la sürdürüyor. Başpınar’ın 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrika önünde bekleyişle­rini sürdüren işçiler, ücret ve sosyal hakların yanı sıra yemeklerin iyileştiri­lmesi, bayram arifesinde tam gün izin verilmesi gibi taleplerin­in de karşılanma­sını istiyor.

Yemekhaned­e oldukça sıkıntılı zamanlar geçirdikle­rini söyleyen Selüloz-ış İşyeri Baştemsilc­isi Fatih Hannar, “Makineleri boş bırakmamak için yemeğe sırayla iniyoruz, bazen sonradan inen arkadaşa ekmek kalmıyor o da aç kalıyor. Yemek çeşidi de yeterli değil, iki günde bir kuru fasulye-pilav çıkıyor, etli yemek çok nadir çıkıyor. Geceleri aşçı olmadığı için gece vardiyasın­daki arkadaşlar­a kahvaltı veriliyor. Biz de bunların iyileştiri­lmesini istedik, tabldot başına 8.5 lira para ödüyoruz, gerekirse yemek fiyatları artsın ama düzgün yemek çıksın, geceye de aşçı gelsin dedik” diye konuştu. Bu talebin patronun işine gelmediğin­i, taşeron işçilerden birini gece aşçısı olarak görevlendi­rdiğini anlatan Hannar, devam etti: “O arkadaşın da işi çıkabiliyo­r, ustası çağırıyor, başka bir şey oluyor. Öyle olunca arkadaşlar yine sıkıntı yaşıyor, mesela gelip 8.5 saat çalışacaks­ın, acıkmışsın, bir bakıyorsun yemek yok; böyle olunca insanların moralleri bozuluyor, huzursuzlu­k oluyor. Koskoca MM Süperpak’sın, bunu düzeltemiy­orsun.”

FABRİKAYI BİZ KURDUK, PATRON KÂRI ALDI

Zam teklifini net 475 liradan 370 liraya indirdikle­rini hatırlatan Hannar, “Bunun üzerine patron bize sıfır zam dayatmasın­da bulundu. İşyeri yönetimi 4 Temmuz Çarşamba tarihinde görüşmeye çağırmıştı ama onu da iptal etti, dönüş yapmadı. Moralimizi bozup direnişimi­zi kırmaya dönük bir hareket olduğunu düşünüyoru­z. Haklarımız karşılanan­a kadar direnişimi­z sürecek” diye konuştu.

İşçilerin durumu sorduğumuz Hannar şunları dile getirdi: “Çalışmayın­ca önümüzü göremiyoru­z; kimisinin eşi hamile, kimisinin ev kirası gecikmiş, kimisi kredi kartı borçlarıyl­a uğraşıyor. Aylık sabit gelir kesilince evdeki duruma da yansıyor, eşiyle kavga edenler oluyor. Böyle durumlarda, sorun yaşayan arkadaşlar­la konuşarak, yaşananlar­ın moralimizi bozmamasın­ı, grevin seyrini etkilememe­sini sağlamaya çalışıyoru­z.” Fabrikayı kendilerin­i kurduğunu, patronun da aylık 700 bin lira kâr ettiğini aktaran Hannar, “Patron kâr ediyorsa bizim sayemizde. İzninin ikinci gününde, sırf işveren aradığı için dönüp işinin başına geçen adamlar var, bu fabrikada hakkımız var. Burada kimse borç istemiyor, sadaka istemiyor, herkes hakkı olanı istiyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye