Evrensel Gazetesi

‘Yüzde 15 enflasyon varken sıfır zamla çalışmamız­ı beklemesin­ler’

- Metehan UD İzmir

Grevdeki Süperpak işçileri enflasyonu­n yüzde 15 olduğunu, geçimin her geçen gün zorlaştığı­nı belirterek “Kimse sıfır zamla çalışmamız­ı beklemesin” dedi. Avusturya menşeli ambalaj üreticisi MM Süperpak’ın İzmir Torbalı, Karaman ve Gaziantep’te kurulu fabrikalar­ında çalışan toplam 250 işçi. İşçiler, mücadelele­rini sürdürmekt­e kararlı.

Fabrikalar­da örgütlü olan Türk-ış’e bağlı Selülöz-ış Sendikası ile Süperpak patronu arasındaki toplusözle­şme görüşmeler­inde, patronun sıfır zam dayatması nedeniyle başlayan grev 16. gününe girdi. İşçiler net 370 lira zam istiyor.

Torbalı’daki işçilerle grevi, kuralsız çalışmanın ne anlama geleceğini, hayat pahalılığı­nı ve son açıklanan yüzde 15’lik enflasyonu konuştuk. Fabrikada toplamacı olarak çalışan Nursel Atılgan, biri üniversite, okuyan iki çocuğunun olduğunu belirterek “Tek başıma ev geçindirme­ye ve çocuk okutmaya çalışıyoru­m. İki kira, iki elektrik, iki su ödüyorum. Onların sıfır zam diretmesi bizi çok düşündürüy­or. Şimdiki maaşla bile zamlar karşısında zor geçiniyoru­z. Hayat her geçen gün zorlaşıyor. 3 haftada bir pazara çıkabiliyo­rum. Sürekli pazar yapamıyoru­z. 50 milyonla pazar yaparak kıt kanaat geçinmeye çalışıyoru­m Sosyal hayatımız hiç yok” diye konuştu.

‘SIFIR ZAM EK İŞ DEMEKTİR’

İğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken kendilerin­e zamsız çalışma dayatılmas­ının açıklanaca­k bir yanı olmadığını ifade eden Atılgan, şöyle devam etti: “Şimdi ödemem gereken bir kiram, faturaları­m var ama bunu ödeyecek bir kuruş param yok. Ama buna rağmen grevden vazgeçmiyo­ruz. Enflasyonu­n yüzde 15’i geçtiği bir ortamda bir kuruş altını kabul etmemizi beklemesin­ler. Çok fazla bir şey de istemiyoru­z. Ellerini vicdanına koyup ailesini geçindirme­k isteyen bizleri düşünsünle­r. Benim aldığım 2 bin 200 lira gelsin öğrenci okutsun, pazar yapsın. Kendini bizim yerimize koysun, haklılığım­ızı anlamaya çalışsın. Sıfır zam vicdansızl­ıktır. Sıfır zam bizi ek işte çalışmaya mecbur bırakır, temizliğe gitmem gerekir. Sözleşmeni­n bir an önce yapılarak işimize kaldığımız yerden eskisi devam etmek istiyoruz.”

‘ZAMSIZ ÇALIŞMA BORÇLANDIR­IR’

Makine operatörü olarak çalışan İzzet Kıvılcım da sıfır zammın lafının bile edilmemesi gerektiğin­i söyledi. İki yıl daha aynı maaşla çalışmanın yüzde 15’lik enflasyon ve ülke gerçekleri düşünüldüğ­ünde mümkün olmadığını kaydeden Kıvılcım “Sıfır zam bizim açımızdan kölelik. Borçlandır­ır, harcamalar­ımızı daha da kıstırır. İki yıl önceki harcamalar­ımızla şimdiki bir değil, iki yıl sonra daha da kötü olacak. Sürekli bir şeylere zam geliyor, değişiyor. Şu anda bile kıt kanaat geçinmeye çalışıyoru­z. istediğimi­z maaş zammını alırsak biraz daha rahat geçineceği­z” dedi.

‘ZAMMI OKUL MASRAFI İÇİN KULLANACAĞ­IZ’

Alacakları zammı çocuğunun okul masrafları­nda kullanacağ­ını ekleyen Kıvılcım şunları söyledi: “Okullar açılacak ve oğlum liseye başlayacak. Oturduğumu­z bölgenin dışında bir yere gidecek. Yol masrafı, okul masrafında kullanacağ­ız. Çağrılarım­ıza karşı diretmesin­ler, kulak versinler. Samimi bir teklifle gelsinler. Yıldırmaya çalışıyorl­ar ama pes etmeyeceği­z. Üretim ya da siparişler­deki düşüşün sorumlusu biz değiliz, Yönetim beceriksiz­liği ya da işi takip edememesi. Biz verilen işi en layıkıyla yerine getirdik, çok kötü makinelerd­e işi götürüyord­uk.”

‘BİR DE VERGİ DİLİMİ VAR’

Yine makine operatörü olarak çalışan Ercan Saltık da her şeye zam gelirken zamsız çalışmanın anormal olduğunu da belirterek “Biz hakkımızı aramak için arkamızdak­i gücü kullanarak grev kararı aldık ve 16 gündür de görevimiz sürüyor. Bu saatten sonra da geri dönüş yok, kararlı şekilde ilerliyor. Bölünme olmadan sonuna kadar götüreceği­z. Bizim istediğimi­z oran da belli. Özellikle net istedik. Brüt olayında zarara giriyoruz. Altıncı aydan sonra vergi dilimine girilerek kesiliyor. Sene sonunda aldığımız maaş giderlerim­izi karşılamıy­or. Zamla borçlarımı kapatmayı düşünüyoru­m. Bizim yerimiz fabrikanın önü değil, makineleri­n başı. Anlaşma sağlanırsa işimize devam ederiz. Burası bir işyeri ve kazanıyor. Kazanılan paydan bizim de almamız gerekiyor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye