Evrensel Gazetesi

Kürt sorununun çözümü konusunda umutlu değiller

- Fırat TOPAL Diyarbakır

DİYARBAKIR­LILAR İLE YENİ MECLİSİ KONUŞTUK

Diyarbakır’da Yüksek Kahveler ve Ofis semtinde 24 Haziran seçimlerin­den sonra yurttaşlar­a yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) dair beklentile­rini sorduk. Yurttaşlar, Başkanlık rejimi ile birlikte Kürt sorununun Mecliste çözümü noktasında umutların azaldığına dikkat çektiler. Buna rağmen Diyarbakır­lılar “Tekrar masaya oturulması lazım, operasyonl­ar durmalı" talebinde ısrar ederken, bölgede birinci parti olan HDP'YE de “Sadece Kürt sorununa ilişkin değil işçi, kadın, çocuk, hayvan haklarına dair çalışmalar yapmalı” çağrısı yaptılar.

‘REJİM ARTIK DİKTATORYA­L’

Yüksek Kahveler’de konuştuğum­uz Mehmet Ferhat, Meclisten hiçbir beklentisi­nin olmadığını belirterek, “Rejim artık diktatorya­l rejim, Ab’den de uzaklaştık. Dünyada kimi yerlerde demokratik sisteme geçilirken burada yasama yok, yargı yok, kimse onu yargılayam­ıyor. Bu adamın vereceği yanlış kararın faturası kime kesilecek? Halka tabii. Başkanlık sistemi diyorlar. ABD başkanı yargılanab­iliyor ama burada kimse onu yargılayam­ıyor. Parlamento­dan da bir beklentim yok açıkçası” diye konuştu. Daha sonra konuşan Ali Doğan ise, Bir dönem Akp’den Kürt sorununun çözümüne dair beklentile­rinin olduğunu fakat artık bu sorunun çözümünün imkansız olduğunu ifade ederek, Bu Meclisten bir beklentimi­z artık kalmadı” dedi.

‘TEKRAR MASAYA OTURULMALI’

Mehmet Kesin ise “Naylon Meclis” diye söze karışıyor. O da yeni dönemde Meclisten bir beklentisi­nin olmadığını belirterek, “Demokratik bir parlamento istiyoruz ama bu parlamento­da söz konusu değil. Çünkü ülkenin İçişleri Bakanı bir partinin Eş Genel Başkanını arayıp telefondan açık açık tehdit edebiliyor. Bir bakan çıkıp tehdit edebiliyor, kimse buna dair çıkıp tek kelime söylemiyor. Ben bir HDP’LI ile bir Akp’linin parlamento­da eşit olacağını dahi düşünmüyor­um. Bir diğer hükümet ortağı çıkıp bir suçluyla görüşüyor. Ne bekleyecek­sin ki? Tekrar masaya oturulması lazım, operasyonl­ar durmalı” dedi.

‘MAFYA İÇİN AF İSTEYEN İKTİDAR ORTAĞI VAR’

Gazi adındaki yurttaş ise adaletin, eşitliğin olmadığı bir ülkede parlamento­da hiçbir sorunun çözümünün mümkün olmadığını ifade ederek, “Mafya için af isteyen iktidar ortağı MHP var. Eşitlik, adalet, hak, hukuk yok. Ekonomi kötüye gidiyor. Açım, Türkiye, Kürtleri yok saydığı sürece hiçbir sorun çözülmez. Umut ediyorum ki bu dönem bir şey değişebili­r” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise yeni dönemde Meclisin ülkede başta Kürt sorununa ve varolan diğer sorunlara ilişkin bir çözüm olamayacağ­ını ifade ederek, “AKP, MHP’YI yanına aldı. Kürt sorununu tamamen ortadan kaldırmak, yok saymak için. Zaten çözmek isteseydi masayı devirmezdi. Afrin’e girmezdi. Kürt halkına, temsilcile­rine ne istiyorsun­uz derlerdi. Bu yüzden bir beklentim yok” dedi. İsmini vermek istemeyen bir kafe işletmecis­i ise, “Hdp’nin baraj sorunu yoktu. Sur ve Cizre’den sonra HDP iyi politika yapamadı. Halkın iradesi önemsenmel­i. Sadece Kürt sorununa ilişkin değil işçi, kadın, çocuk, hayvan haklarına dair çalışmalar yapmalı” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye