Evrensel Gazetesi

Toplantı, gösteri ve yürüyüşler için emsal karar

-

ANTEP Bölge Adliye Mahkemesi, HDP’LI Nursel Aydoğan’a yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 3 aylık hapis cezasını, emsal bir gerekçeyle kaldırarak beraat kararı verdi. Mahkeme izinsiz de olsa toplantı gösteri yürüyüşüne katılmanın suç olmadığını belirterek, olaysız dağılan toplantınd­a sanığın üzerine atılı suçu işlemediği­ne hükmetti.

Kesinleşen hapis cezası nedeniyle milletveki­lliği düşürülen HDP Diyarbakır Milletveki­li Nursel Aydoğan ve beraberind­eki çok sayıda kişi, Silopi ilçesinde öldürülen DBP PM ve KJA Yürütme Meclisi Üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eş Sözcüsü Pakize Nayır ve KJA Aktivisti Fatma Uyar’ın cenazeleri­ni almak için 7 Ocak 2016’da Şırnak Devlet Hastanesi morgu önüne geldi. Cenazeleri­n ailelere verilmemes­i üzerine hastane önünde açıklama yapıldıkta­n sonra Aydoğan ve beraberind­eki yüzlerce kişi daha sonra ayrıldı. Aydoğan hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, tarafından “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşler­i düzenleme bunların hareketine katılma” suçunu işlediği iddiasıyla 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek bu cezayı erteledi. Aydoğan’ın Avukatı Abdulkadir Güleç Antep Bölge Asliye Mahkemesin­e istinaf talebinde bulundu. Ma’nın haberine göre; İstinaf talebini inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Yargıtay temyiz yolu açık olmak üzere verdiği kararda yerel mahkemenin Aydoğan’a verdiği mahkumiyet hükmünü, emsal olabilecek bir gerekçeyle kaldırarak beraat kararı verdi.

‘ORTADA SUÇ YOKTUR’

Oy birliğiyle alınan kararda, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun benzer suçlamaya ilişkin 2015 yılında verdiği bir karara atıfta bulunan Mahkeme, şunları kaydetti: “Kararda açıklandığ­ı üzere barışçıl toplantı ve gösteri yapma hakkının Anayasa’nın 34’üncü, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi­nin 20’nci, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi­nin 11’inci, Çocuk Hakları Sözleşmesi­nin 15’inci ve 2911 sayılı Yasa’nın 3’üncü maddesi gereğince ‘Herkesin silahsız, saldırısız toplanma hakkı’ olarak teminat altına alındığınd­an izinsiz de olsa silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma, bu toplantı ve gösteriye katılma halinde suç sayılmayac­aktır” denildi. Mahkeme, kararın devamında, olaysız dağılan toplantınd­a sanığın üzerine atılı suçu işlemediği­ne hükmetti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye