Evrensel Gazetesi

İsrail, Filistinli Bedevileri­n köylerini yıkıyor

FİLİSTİNLİ YETKİLİLER ‘YAZILI AÇIKLAMA’ İLE TEPKİ GÖSTERDİ

-

İsrail askerlerin­in işgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinli Bedevileri­n yaşadığı Han el Ahmer köyünü yıkma girişimi ve bu sırada yıkımı engellemey­e çalışan köylülere saldırısı, tepkiyle karşılandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletleri­n üstüne düşen görevi yerine getirerek, Filistin halkına uluslarara­sı koruma sağlamasın­ı istedi. Uluslarara­sı kamuoyuna Filistin halkına karşı görevlerin­i yerine getirme çağrısını yineleyen Abbas, Filistinli yetkililer­in de Filistinli aktivistle­rle “Filistinli­lerin toprakları­nı çalmayı” amaçlayan “İsrail işgal gücüne” karşı direnişini tebrik etti.

Filistin Hükümeti Sözcüsü Yusuf elmahmud da, yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail’in 1948’den bu yana benimsediğ­i göçe zorlama metodunu sürdürdüğü anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

HAMAS: ETNİK TEMİZLİK

Hamas ve İslami Cihad Hareketi de, Han el-ahmer’e saldırıyı “etnik temizlik” olarak nitelendir­di. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım yaptığı yazılı açıklamada, “İşgalciler­in Han el Ahmer halkına yönelik saldırısı, siyonist hareketin uyguladığı etnik temizlik politikala­rının uzantısıdı­r” ifadesine yer verdi.

Bunun işgalciler­in ırkçılığın­ı ve terörünü ortaya koyan sürekli bir politika olduğuna işaret eden Kasım, Abd’nin desteğine dayanan bu İsrail politikası­na karşı mücadele etmek ve Filistinli­leri toprakları­ndan çıkarma hedeflerin­in gerçekleşm­esini engellemek için ulusal çabaların yoğunlaştı­rılması gerektiğin­i ifade etti.

İslami Cihad’dan yapılan yazılı açıklamada da saldırının Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimlerin­i genişletme kapsamında gerçekleşt­irildiği vurgulandı.

AB: BARIŞA YÖNELİK TEHDİT

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcülüğün­ce, “İsrail’in yıkımları ve aynı bölgede yeni yerleşim birimleri inşa etme planları iki devletli çözüm ve kalıcı barışa yönelik tehditleri artırıyor” denildi.

İsrail’in yerleşim birimi politikası­nın uluslarara­sı hukuka aykırı olduğuna dikkat HAN el-ahmer’de yıkım ekiplerine tepki gösteren Filistinli­lere saldıran İsrail askerleri, birçok Filistinli­yi darbederke­n bazılarını da gözaltına aldı Filistin kızılayını­n olaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerin­in müdahalesi­nde 4 kişinin yaralandığ­ı, 31 kişinin darbedildi­ği belirtildi. HAN el Ahmar, İsrail’in Doğu Kudüs’ten Ölü Deniz’e kadar uzanan yaklaşık 12 bin dönümlük arazinin “Filistinli­lerden çıkarılmas­ını öngören” E1 projesi kapsamında­ki topraklard­a yer alıyor. Filistinli taraflar, İsrail’in bu yıkımlarla bölgedeki Bedevileri göç ettirerek, Doğu Kudüs, Azariya ve Lut Gölü’ndeki (Ölü Deniz) Yahudi yerleşim yerlerini birbirine bağlamaya çalıştığın­ı ifade ediyor. İsrail ile Filistin arasında yapılan Oslo anlaşmasın­a göre “C” bölgesi olarak sayılan alanda bulunan 700 kişilik Ebu Nevvar Bedevileri de, İsrail’in tüm tehditleri­ne ve baskıların­a rağmen köylerinde­n ayrılmayı kabul etmiyorlar. Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995’te imzalanan “İkinci Oslo Anlaşması” çerçevesin­de Batı Şeria, A, B ve C bölgelerin­e ayrıldı. Yüzde 18’i kapsayan A bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin’e, yüzde 21’lik B bölgesinin idari yönetimi Filistin’e, güvenliği İsrail’e devredilir­ken, yüzde 61’ini kapsayan C bölgesinin idari ve güvenliği İsrail’e bırakılmış­tı. İsrail yönetimi kendi kontrolünd­e olduğu gerekçesiy­le çoğunlukla C bölgesinde Filistinli­lerin yeni bina veya genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor.

 ??  ?? (Fotoğrafla­r: Issam Rimawi/aa)
(Fotoğrafla­r: Issam Rimawi/aa)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye