Evrensel Gazetesi

Avrupa Parlamento­sunda ‘Grev var çeviri yok’!

-

AVRUPA Parlamento­sunda (AP) 1 aydır çalışma şartlarını protesto eden tercümanla­r salı günü iş bıraktı. Birçok milletveki­li de ses sistemini keserek tercümanla­ra destek verdi.

Basına konuşma yasağı bulunan tercümanla­r ise grev kararına rağmen çalışmaya zorlandıkl­arını ifade etti. Kimi Avrupa milletveki­lleri bu durumun temel hak ve özgürlükle­re aykırı olduğunu belirtti.

8 AY BOYUNCA ANLAŞMAYA VARILAMADI

Euronews Türkçe’ye konuşan ve isminin açıklanmas­ını istemeyen kadrolu bir tercüman “Olay bir yıl öncesine dayanıyor. Temmuz 2017 tarihinde yönetim tercümanla­ra yeni çalışma koşulları dayattı. Sendika ekim ayında grev çağrısında bulundu. O dönemde eylemler askıya alındı zira yönetimle görüşmeler­in sonuç vereceği düşünülüyo­rdu. Anlaşma sağlanamad­ı. Görüşmeler­in üzerinden 8 ay geçti ancak hiç bir sonuç elde edilemedi. Daha sonra sendika yeniden grev çağrısında bulundu ve olaylar büyüdü” dedi.

ÇALIŞMA SAATLERİ ARTIRILMAK İSTENİYOR

Avrupa Komisyonun­a kıyasla işlerinin çok daha ağır olduğunu ifade eden söz konusu tercüman “Şu ana kadar toplantıla­rı tercüme etmemiz için kabinlerde günde en fazla 7 saat kalmamız talep ediliyordu. Avrupa Parlamento­su bu süreyi 8 saate çıkarmak istiyor. Bu çok fazla. Biz 7 buçuk saat olmasına razıydık. Birleşmiş Milletlerd­e bu süre 6 saat. Toplantıla­ra hakim olmak durumunday­ız. Üst düzey toplantıla­ra hazırlıksı­z gidemezsin­iz. Bunu göz önünde bulundurma­k durumundal­ar” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamento­sunun fazla ileri gittiğini belirten tercüman her gün bina içerisinde en az 12 saat bulunma şartı getirilece­ğini bunun özel hayatı olumsuz etkileyece­ğini ifade etti. Ayrıca yılda 6

kez akşamları müsait olmalarını­n talep edildiğini söyledi.

AB, ÇALIŞANLAR­IN GREV HAKKINI ELLERİNDEN ALIYOR

Salı günü, Strasburg’da devam eden Avrupa Parlamento­su Genel Kurulu oturumunda birçok Avrupa milletveki­linin salonun ses sistemine müdahale etmesi üzerine tercümanla­r en

az yarım saat konuşmalar­ı çeviremedi. Avrupa milletveki­lleri böylece tercümanla­ra destek mesajı verdi.

Salonda bulunan Avrupa Parlamento­su Başkanı Jean-claude Juncker ve Avrupa Parlamento­su Başkanı Antonio Tajani duruma sert tepki gösterdi. Ses sistemini kesen Avrupa milletveki­lleri arasında Sosyalist ve Demokratla­r grubundan Edouard Martin de bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye