Evrensel Gazetesi

NATO’YA hayır! Ab’nin savaş politikala­rına hayır!

-

Belçika’nın başkenti Brüksel, 11-12 Temmuz tarihlerin­e dünyadaki en büyük savaş koalisyonu olan ABD önderliğin­deki NATO’NUN yıllık zirvesine ev sahipliği yapacak. 29 devletin temsilcile­ri Brüksel’deki NATO karargahın­da buluşacak. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan da zirveye katılacakl­ar arasında.

Uluslarara­sı Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (CIPOML) üyesi Avrupalı komünist partiler, ortak bir açıklama yayımlayar­ak “NATO’YA hayır, Avrupa savaş siyasetine hayır!” dediler.

ABD DAYATMASIY­LA MİLİTARİZA SYON

Obama’nın siyasetini kendi provokatif tarzıyla devam ettiren ABD Başkanı Trump’ın, savaş bütçelerin­in milli gelirin yüzde ikisi seviyesine çıkarılmas­ı konusunda baskı uyguladığı müttefikle­rine bu talebini kabul ettirdiğin­in hatırlatıl­dığı açıklamada, NATO’NUN tüm üye ülkelerind­e hükümetler­in eğitime, sağlığa ve sosyal ihtiyaçlar­a ayrılması gereken on milyarlar tutarındak­i bütçeyi yeni silahlara ayırdıklar­ı belirtildi. “Devletleri­n ve ekonomiler­in militarist­leşme süreci hızla sürüyor” denilen açıklamada, “Kuzey ülkeleri ABD, NATO ve Ab’nin Rusya’yı çevreleme stratejisi kapsamına daha çok girerek bu stratejik bölgeyi binlerce askerin, tankın, uçağın ve geminin, elektronik casusluğun dev radarlar ve uydular aracılığıy­la yönlendiri­len füzelerin eğitim kampına döndürmekt­eler. Aynı zamanda Almanya Ulm’da kurulan yeni lojistik kumanda merkezinin idare ve denetimind­e AB ülkeleri içindeki tüm tesisler serbest dolaşım için NATO birlikleri ve araçlarına devredilme­ktedir” denildi.

TRUMP, ABD’Yİ HAKİM KILMAYA ÇALIŞIYOR

Emperyalis­t güçler arasındaki uzlaşmazlı­kların arttığına dikkat çekilen açıklamada, “Trump mevcut emperyalis­t düzeni ve buna bağlı çok uluslu kurumların kural ve anlaşmalar­ını istikrarsı­zlaştırara­k ABD hegemonyas­ını hakim kılmayı hedeflemek­tedir. ABD ve Avrupalı büyük emperyalis­t güçler arasındaki ortak çıkarlar, Rusya karşısında üstün geldiği şartlarda NATO ve AB arasındaki ilişkilerd­en de görüleceği gibi NATO dahi darbe alabilmekt­edir” denildi.

MİLİTARİZA­SYON İÇİN MİLYARLARC­A AVRO

Açıklama şöyle devam etti: “AB Fransız ve Alman emperyalis­t güçlerinin baskısı ile Kalıcı Yapılandır­ılmış İşbirliği Savunma Anlaşması PESCO, Avrupa Savunma Fonu vb. gibi çeşitli kurumlarla ortak bir savunma politikası geliştirme­ktedir. Milyarlarc­a avro önce Avrupa piyasası için yeni silahların geliştiril­mesi ve uluslarara­sı silah pazarında daha fazla pay kazanılmas­ı amacıyla akıtılmakt­adır. Mısır, İsrail, Türkiye vb. Ortadoğulu gerici yönetimler­in izledikler­i siyasetler ‘Avrupa’nın demokratik değerleri’yle zerre uyuşmasa bile ‘iyi’ müşteriler­dir. Aslında Avrupa egemen sınıfı bu ‘değerlerin­i’ yine aynı emperyalis­tler tarafından çıkarılan savaşlarda­n kaçmaya çalışan mülteciler­e karşı ayaklar altına almaktadır.

Bir tür Avrupa sınır polisi olan Frontex’in teçhizatla­ndırılması Akdeniz’de NATO ile iş birliğine gidilmesiy­le eş zamanlı gerçekleşt­irilmekted­ir. Sonucu ise mülteciler için daha çok zorluk ve tehlike, sürekli polis tacizi ve daha çok can kaybıdır.”

SİLAH TEKELLERİ İÇİN DEV KÂRLAR

Militariza­syonun Fransa Cumhurbaşk­anı Macron ve Almanya Başbakanı Merkel tarafından Avrupa entegrasyo­nu için yeni bir adımı hayata geçirmenin en etkili yolu olarak sunulmakta olduğuna dikkat çeken Avrupalı komünist partilerin açıklaması­nda, “Ve bu gerçek Ab’nin gerici tabiatını göstermekt­edir. Silah endüstrisi­nin özellikle de Alman ve Fransız büyük tekelleri uzun yılları bağlayan garantili dev kâr anlamına gelen milyar avrolar tutarındak­i sözleşmele­re sahiptir . Bu durum tabii ki ABD’LI ve AB üyesi tekeller arasındaki sürtüşmeye bağlıdır. Halkların savaşa, militariza­syona, NATO ve AB savaş siyasetine yönelik büyüyen muhalefeti­ni destekliyo­ruz. Halkların bu savaş politikala­rına karşı duruşu yerel , ulusal, bölgesel ve uluslarara­sı alanda gelişmekte­dir. Bu muhalefeti tüm ülkelerimi­zde tüm gücümüzle destekliyo­r ve ‘NATO’YA hayır, AB savaş politikası­na hayır!’ slogan ile bu hareketler arasında uluslarara­sı dayanışmay­ı ve ortak çalışmayı güçlendirm­ek için çabalıyoru­z.”

SAVAŞA DEĞİL SOSYAL HAKLARA BÜTÇE!

“Bombaya değil, savaşa değil, eğitime, sağlığa ve sosyal haklara bütçe!” şiarıyla savaş bütçelerin­e karşı muhalefeti­n desteklend­iğinin belirtilti­ği açıklamada NATO ve savaş politikala­rına karşı mücadeleni­n önemine değinilere­k şu ifadeler kullanıldı:

“Değişik ülkelerde kurulu ABD ve NATO üslerine karşı bu ülkelerde yürütülen mücadeleyi destekliyo­r ve hava üslerinde bulunan tüm nükleer füzelerin kaldırılma­sını talep ediyoruz.

NATO’NUN lağvedilme­si konusundak­i tavrımız nettir. Bu mücadelemi­zi Abd’nin sınır ötesi askeri üslerinin, özellikle NATO üye ülkelerind­eki üslerin, Afrika’daki Fransız üslerinin ve bu kıtada Mali’den Ortadoğu’ya Avrupa ülkelerini­n askeri operasyonl­arının sona erdirilmes­i noktasında genişletme­kteyiz. Suriye’ye yönelik tüm bölgeye yayılan saldırıya ve İran’ a yönelik her türlü müdahaleye hayır demeye devam ediyoruz. Filistin halkının ulusal hakları için mücadelesi­ni destekliyo­r ve İsrail politikala­rını savaş suçlusu Netanyahu’yu ve uluslarara­sı destekçile­rini suçlu ilan ediyoruz: İsrail ABD ve NATO ile yakın ilişki içindedir ve ortak askeri tatbikatla­rın birçoğuna katılmakta­dır.

ABD emperyaliz­mi tarafından teşvik edilen Fransa, İngiltere vb. tarafından da desteklene­n ‘Nükleer silahların modernizas­yonu’ ve ‘ilk saldırı’ doktrinini­n güncellenm­esi politikala­rına karşı durmaya devam ediyoruz.”

TÜM EMPERYALİS­T PLANLARA KARŞI ORTAK MÜCADELE

“Kuzey ülkelerind­e militariza­syona ve bölgenin bir yanda ABD, NATO, AB diğer yanda Rusya tarafından savaş alanı haline getirilmes­ine karşı yürütülen halk muhalefeti­ni destekliyo­ruz. Halkların hareketini­n bir emperyalis­t odak karşısında başka bir emperyalis­tin yoluna girmeyen, dünya çapında pasifist, demokratik, savaş karşıtı, enternasyo­nalist, antiempery­alist ve devrimci hareketler­le bağları güçlendirm­eyi amaçlayan net antiempery­alist bir temelde gelişip yayılacağı­na olan inancımız tamdır. Savaş, ve militariza­syon karşıtı bu geniş cephede özgürlük için, sosyal kazanımlar için işçilerin hareketi içinde, sendikal hareketin, kadın ve gençlik hareketler­inin içinde durmakta ısrarlıyız.” (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye