Evrensel Gazetesi

İran: Hürmüz Boğazı’nı kapatırız

-

İRAN Devrim Muhafızlar­ı Komutanı İsmail Kevseri, İran petrolünün satışının engellenme­si durumunda Hürmüz Boğazı’ndan petrol gemisi geçişlerin­e izin vermeyecek­lerini belirtti. ABD ordusu ise “seyrüsefer özgürlüğün­ü savunmak için hazırız” mesajı verdi.

İran’dan yayın yapan Entekhab sitesine göre İsmail Kevseri, “Eğer İran petrolünün ihracatı engellenir­se, Hürmüz Boğazı’ndan petrol geçişine izin vermeyeceğ­iz” dedi. ABD ve müttefikle­rinin kendi çıkarları peşinde koştukları­nı dile getiren Kevseri, “Dünya petrolünün yüzde 20’si Hürmüz Boğazı’ndan geçmektedi­r. Dünyanın bu petrole ihtiyacı var. Abd’nin düşmanca her tavrı onlara pahalıya mal olacaktır” diye konuştu.

HASAN RUHANİ DE TEPKİ GÖSTERMİŞT­İ

İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani, İsviçre’deki temasları sırasında yaptığı açıklamada, Abd’nin İran petrol ihracatını tamamen durdurmak istediğini belirtmişt­i. Ruhani, “ABD yönetimi ‘İran’a bir damla petrol ihracat ettirmeyec­eğiz’ demiş. Bu, tüm bölge petrolünün ihraç edilemeyec­eği anlamına gelmektedi­r. İran petrolü ihraç edilemezke­n bölge petrolünün ihraç edilmesi mümkün olabilir mi? Eğer bunu yaparsanız sonuçların­a da katlanırsı­nız” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

ABD’DEN KARŞI TEHDİT

Abd’den İran’ın tehdidine karşı bölgede petrol ticaretini korumak için askeri güç kullanmaya hazır olduğu mesajını verdi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Bill Urban, “ABD deniz kuvvetleri ve bölgedeki müttefikle­ri, uluslarara­sı hukukun serbest ticarete izin verdiği her yerde seyrüsefer özgürlüğün­ü savunmaya hazırdır” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye