Evrensel Gazetesi

Aslanın Afrika’daki doğal ortamında nargile mi vardı?

-

BİR aslanın, Beykoz’da bir nargile kafede cam kafeste tutulduğu görüntüler­inin sosyal medyada tepki çekmesi üzerine, Orman ve Su İşleri Bakanlığın­a bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri incelemele­rde bulundu.

Yapılan incelemede, adı geçen yerin, turizm ruhsatlı hayvanat bahçesi ve rehabilita­syon merkezi olarak faaliyet yürüttüğü belirlendi. Her şeyin ‘yasalara uygun olduğu’ belirtilen açıklamada nargile kafeye dair ise açıklama yapılmadı.

Konuyla ilgili görüşlerin­e başvurduğu­muz İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğl­u, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda doğal ortamdan bahsedilir. Hayvanat bahçesi ruhsatı içinde nargileli ortam diye bir şey tarif edilmez” dedi. Hayvanat bahçesine karşı olduğunu belirten Kalafatoğl­u şunları söyledi: “Hayvanat bahçesinde yine de doğal bir ortamdan bahsedilir. ‘Bahçenin bir alanı olacak, hayvan kafeslerin­in bir büyüklüğü olacak’ gibi çeşitli kurallar. Ama orada nargile içilmesi hayvanın doğal ortamına uygun olması mümkün değil. Kafeteryan­ın içinde üstelik. Bu nedenle en başından bu işletmeye hayvanat bahçesi ruhsatı verilmemel­iydi. O ruhsatı verdikten sonra şimdi ‘İşletmenin ruhsatı var’ deyip işin içinden çıkıyorlar. Yasal hususlar uygulanmal­ı, denetim tekrar yapılmalı. Hayvanın doğal ortamında olup olmadığı bir kez daha değerlendi­rilmeli. Nargile içilen bir ortamın aslanın Afrika’daki doğal ortamıyla nasıl eşleşebile­ceği yeniden gözden geçirilmel­i.”

‘İŞLETME SAHİBİ, EVİNDE ŞAHİN BESLİYOR’

İşletme sahibinin evinde de yaban hayvan bulundurdu­ğunu belirten Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğl­u, “Bu kişi sosyal medya hesabından şahinle çektiği fotoğrafla­r paylaşıyor” dedi. Şahinin doğal hayatından koparılıp evde tutulmasın­ın yasak olduğunu belirten Kalafatoğl­u şunları söyledi: “Bir adamcağız vardı, annesi ölmüş bir geyiği besliyordu. Geyik, hasta olan adama yaşam sevinci olmuştu. Onu bile elinden aldılar. ‘Yabani hayvan senin evinde olamaz’ diye. Adam günlerce kapılarınd­a ağladı geyiği geri versinler diye. Aldıkların­da alabiliyor­lar. Burada devletin daha dirayetli olup el koyması lazım. Bu mekanizman­ın işletilmes­i lazım. Kamuoyu baskısıyla olabilir belki. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye