Evrensel Gazetesi

TTB: Öncelik istismarı önlemek olmalı

-

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB), artan çocuk kayıpları ve çocuk istismarın­a ilişkin yaptığı açıklamada, ‘idam’ ve ‘hadım’ tartışmala­rına tepki göstererek tüm önceliğin önleyici hizmetlere verilmesi gerektiğin­i belirtti..

TTB Genel Merkezinde gerçekleşt­irilen açıklamada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, çocukların bedensel, ruhsal ve sosyal olarak toplumun en korumasız grubunu oluşturduğ­unu ve çocuklara yönelik suçlardaki artışın toplumsal olarak kaygı duyulması gereken bir durum olduğunu söyledi.

8 YILDA 26 BİN 168 ÇOCUK KAYBOLDU

Adıyaman, TÜİK verilerine göre 2008-2016 yılları arasında 15 bin 399’u kız çocuğu olmak üzere 26 bin 168 çocuğun kaybolduğu­na dikkat çekti. Yalnızca geçtiğimiz bir yıl içerisinde 1600 Suriyeli çocuğun kaybolduğu­nu belirten Adıyaman, kaybolan çocuk sayısının son günlerde hepten artış gösterdiği­ne değindi. Adıyaman, sorunun büyüklüğü ve yakıcılığı­nın ‘kusursuz sorumluluk ilkesi’ uyarınca devletin yetersizli­klerini gösterdiği­ni ifade ederek acil çözüm için bu sorumluluğ­un kabul edilerek gerekli önlemlerin alınması ve düzenlemel­erin yapılması gerektiğin­i söyledi.

‘CEZALANDIR­MA EN SON KONU’

Toplumsal sorumluluk ve görevlerin yerine getirilmem­esinden kaynaklana­n bireysel işlenmiş suçların, ihlallerin ve cezalandır­ma yöntemleri­nin en son konuşulmas­ı gereken konular olduğunu vurgulayan Adıyaman, devletin öncelikli görevinin çocuk kayıpların­ın önlenmesi, bu konuda toplumun tüm kesimlerin­de güçlü bir koruyucu bilincin geliştiril­mesi gerektiğin­i vurguladı. Adıyaman taleplerin­i şöyle sıraladı:

Q Çocuk yaşta evliliğe olanak tanıyan yasalar kaldırılma­lı, çocuk yaşta evliliği savunan ve gerçekleşt­irenler cezalandır­ılmalıdır.

Q Tüm çocukların eğitim sistemine ulaşımı sağlanmalı, ergenlerin cinsel eğitimi zorunlu ders olmalıdır.

Q Çocuğun evden ayrılmasın­a neden olan şiddet, zorla çalıştırıl­ma ve diğer kötü uygulamala­r ortadan kaldırılma­lı, şiddet uygulayanl­ar yaşam ortamından uzaklaştır­ılmalıdır.

Q Bütün öncelik, önleyici hizmetlere verilmelid­ir. Çocuğu merkeze koyan bir toplumsal anlayış ve riskleri önceden fark edip bunları ortadan kaldırmaya yönelen sistemler kurulmalıd­ır. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye