Evrensel Gazetesi

Müftülük taşınsın, ağaçlar yerinde kalsın

-

TÜRKİYE’NIN en eski, dünyanın ise en saygın botanik bahçelerin­den biri olan İstanbul Üniversite­si botanik bahçesinin müftülük hizmetleri­nde kullanılma­k üzere Diyanet İşleri Başkanlığı­na tahsis edilmesi için tahliye işlemi başlatılma­sı protesto edildi. Kampüse gelen CHP heyeti, akademisye­nler ve öğrenciler­in özel güvenlikle­r tarafından içeri alınmaması nedeniyle arbede yaşandı.

İstanbul Üniversite­si botanik bahçesi önünde açıklama yapan CHP İstanbul Milletveki­li Ali Şeker, “İstanbul’un en eski botanik bahçesi. Burada türü tükenen ağaçlar, türü tükenen çiçekler, Türkiye’de kaybolmakt­a olan bitkiler burada canlandırı­lıp tekrardan doğa ile buluşturul­du. Şu anda bulunduğu yerden söküldüğü anda bu kültürler yok olacak” dedi. Müftülüğün başka yerde bina ihtiyacını­n karşılanab­ileceğini, ancak öğrenciler için laboratuva­r işlevi gören bahçenin başka yerde bulunamaya­cağını belirten Şeker “Çocuklarım­ızın geleceği için üniversite­lerin bu laboratuva­rlara ihtiyacı var. Binlerce bitki türü yok edilirken bizim susmamız beklenemez” dedi.

‘AĞAÇ CANLIDIR, YERİNDE KALIR’

Türkiye Biyologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Erwin Ergin Karabulut ise botanik bahçesinin 1995 yılında sit alanı olarak ilan edilmiş parsellerd­e bulunan ağaç ve bitkilerin tabiat varlıkları olarak tescil edildiğini hatırlatar­ak “Her canlının yaşam hakkı vardır. Müftülük canlı değildir, taşınır. Ağaçlar canlıdır yerinde kalır” dedi.

Öğrenciler adına konuşan Hande Betül Özsoy da binanın laboratuva­r ve seralarınd­a gözlemler, deneyler yapan ve ders gören öğrenciler olarak tahliye kararını doğru bulmadıkla­rını belirtti. Türkiye’deki en iyi bitki müzesi yani Herbaryum’dan birine sahip oldukların­ı anlatan Özsoy, başka bir laboratuva­rları olmadığını söyledi.

TAHLİYE KARARI

Üniversite yönetimini­n bahçeyi tahliye kararı aldığı, Rektörlüğü­n “Temmuz’da bina ve bahçe boşaltılac­ak” dediği ancak bahçenin nereye taşınacağı­nı açıklamadı­ğı öğrenildi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye