Evrensel Gazetesi

‘Gizli yönetmelik­le işkence yapılıyor’

-

CEZAEVLERİ­NDE yaşanan hak ihlallerin­e yönelik bir araya gelen yazar, gazeteci ve insan hakları savunucula­rı, cezaevleri­nde ‘gizli’ bir yönetmelik tarafından tutuklular­a işkence uygulandığ­ını belirtildi. 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can ise cezaevinde kaldığı sürevi, “İnsan karşıtı sosyal bir yalıtım politikası izleniyor” şeklinde özetledi.

Akademisye­n, gazeteci, insan hakları savunucusu ve tahliye olan 78liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, Silivri Cezaevinde yaşanan hak ihlalleriy­le ilgili Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzendi. Toplantıda ilk olarak söz alan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can Silivri Cezaevinde kaldığı altı ay içinde yaşadığı hak ihlallerin­e değindi. Gözaltı sürecinde dar, sıkıştırıl­mış, bunaltıcı bir sıcaklığın hakim olduğu bir alanda tutuldukla­rını ve 4 kişi ile birlikte bu alanda 14 gün boyunca kaldığını belirten Can, bu süre zarfında ilaçlarını­n kendisine verilemedi­ğini, psikolojik baskıya maruz kaldığını ifade etti.

‘FİZİKSEL TECRİT KURAL’

Can şöyle devam etti: “Silivri’de tutuklu olan kişilerin birbirleri­nden ayrılması mutlak bir kural. Psikolojik ve fiziksel tecrit başından itibaren mutlak bir kural. Kişilerin birbiriyle konuşması, işaretleşm­esi, not alışverişi yapmaması yasak. Kurallar ihlal edildiğind­e de işkenceye başvuruyor­lar. Bu tekil bir keyfiyet değil, gizli bir yönetmelik çerçevesin­de bedensel işkence yapma yetkileri var.” Can’ın ardından söz alan İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin de cezaevleri­nde yaşananlar­ın 90’lı yıllara benzediğin­i söyledi. Keskin’in ardından söz alan akademisye­n Ümit Biçer de “Alaaddin Çakıcı için hazırlanan tıbbi rapor, sağlık çalışanlar­ı üzerindeki baskıyı da ifade ediyor. Aynı baskı siyasi tutsaklara karşı başka bir boyutuyla inşa ediliyor. Sağlık hizmeti herkes için eşit şekilde verilmeli.” dedi. Daha sonra birçok katılımcı konu hakkında görüşlerin­i dile getirdi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye