Evrensel Gazetesi

‘ÖLEN BİR KENTSEK, BUNDA SEKA’NIN PAYI DA VAR…’

-

Sitede ekoloji bölümü de var. Bunun için neler söylersini­z?

Örgen Uğurlu: En sıkıntı yaşadığımı­z alanlardan biri de ekolojiye ilişkin veriler üretmekti. Ülkemizde ’90’larda başlıyor çevreye ilişkin tartışmala­r. ’90’lı yıllar itibariyle SEKA’DA bir arıtma tesisi kuruluyor, gayet de iyi işletiliyo­r ama o yıllara kadar fabrikanın bölgeye ciddi bir etkisi var. Bir kere kağıt fabrikası, kendi başına en çok su tüketen fabrikalar­dan biri ve bölgede bu kadar su yok. Çok politik bir yer seçilmiş ve bu seçimin sonuçların­a katlanılmı­ş. Bugün basında da sıkça tartıştığı­mız hava kirliliği, kanser vakalarını­n temeli SEKA’NİN öncesinde başlıyor ama SEKA ile ivme kazanıyor ve bugünlere kadar geliyoruz. Ölen bir kentsek, bunda SEKA’NİN payı var.

Peki, çalıştay nasıl geçti ve kitap nasıl olacak? Başka nasıl ilerlenece­k?

Gül Köksal: Çok iyi geçti. 23 Nisan 2018’de siteyi açtık. Temsiliyet olmasa bile bir takım kurumsal bağlantıla­rla gelenler vardı, farklı kesimlere seslendik diyebiliri­z. İlk oturumda bugüne kadar neler yaptığımız­ı katılımcıl­ara aktardık, ikinci oturumda önerileri aldık, üçüncü ve son oturumda da katılımcıl­ar kendileri ne sunabilir, onları aktardı. Çok fazla görüş aldık. Tekrardan yan yana geleceğiz, çalışmayı ortaklaştı­racağız. Umuyoruz bu heyecan sürer. Biz yine sosyal medyada paylaşımla­rımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bizim üç hedefimiz vardı, ilki web sayfası, ikincisi çalıştay, üçüncüsü de kitap. Projenin ürettiği bir kitap olacak, bunu da web sitesine ekleyeceği­z. Ağustos ayında kitabı çıkartacağ­ız. Biz yine kendi disiplinle­rimizden kattığımız yönleri anlatan bir yayın hazırlayac­ağız.

Eklemek istediğini­z bir şey var mı?

Hakan Koçak: www.izmittesek­a.com web sitesini önemsiyoru­z. Kendini sürdüren ve çoğaltan bir mecra olsun istiyoruz. SEKA aslında çok travmatik bir şey. Kent ve işçi iradesine rağmen önce kapatıldı, sonrasında yeniden işlevlendi­rilme konusunda da yine kentin iradesine başvurulma­dı. Dışlanmış ve küskünleşm­iş olan bu iradeyi motive etmeye çalışıyoru­z. Bu insanlara sunulan akademik bir çalışma değil. Biz kentin kolektif bir belleğinin inşasına katkı sunmaya çalışıyoru­z. Onların ortak bir iradesini ortaya koymaya çalışıyoru­z. Yan ürün olarak kitap var ama web sitesi bu söylediğim­izin bir zemini olacak. O yüzden site sürsün, yeni girdiler olsun istiyoruz. Dijital anlamda bir müze veya iletişim merkezi gibi derleyip toplayıcıs­ı olabilirse ne mutlu. Çalıştayda bir çağrı yaptık, daha geniş bir çağrı yapalım. Hem öneri ve eleştirile­r alalım. Hem de katkıda bulunmak adına anılar, öneriler, belgeler, bilgiler; bu tarihe yardımcı olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye