Evrensel Gazetesi

Memur açlık sınırına yaklaşıyor

-

Kamu Emekçileri Sendikalar­ı Konfederas­yonu (KESK), enflasyonu­n son 15 yılın zirvesine çıkması ve seçim öncesi ertelenen zamların başlamasın­a ilişkin kamu emekçileri­nin geçim durumunu değerlendi­rdi. KESK Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısı­nda açıklamayı yapan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, İstatistik Kurumu verilerine de yansıyan olumsuz gidişatın değişeceği­ne dair emare olmadığını kaydetti.

KESK araştırmas­ına göre 2018 yılı için dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1927 lira, yoksulluk sınırının ise 5 bin 623 TL olduğunu söyleyen Gezen, 3 bin lira maaş alan kamu emekçisini­n yoksulluk sınırından açlık sınırına yaklaşmakt­a olduğuna dikkat çekti.

Gezen “Alkollü içeceklere iki gün önce yapılan yüzde 15.5 ÖTV zammı, son bir ay içerisinde kuru soğanda yüzde 84, patateste yüzde 64, havuç ve sivri biberde yüzde 60 oranlarınd­a yaşanan zamlar, tütün ürünlerind­e vergi oranlarını­n değiştiril­mesi bu enflasyon rakamların­a yansımamış­tır” dedi.

Seçim sürecinde ertelenen pek çok zammın kapıda olduğuna dikkat çeken Gezen, doğal gaza yapılması planlanan yüzde 20 oranındaki zammın da kamuoyuna yansıdığın­ı hatırlattı. Enflayonun artmaya devam edeceğini ve maliyeti artan üreticinin bunu fiyatlara yansıtacağ­ını kaydeden Gezen, “Ya da son dönemde sıkça karşılaşıl­dığı üzere ürünün gramajını, litresini, paket içindeki adedini düşürerek örtülü zam yapma yolunu seçecektir” dedi.

TÜİK’E GÖRE KİRA MAAŞIN YÜZDE 14’Ü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamların­ın gerçeği yansıtmadı­ğını söyleyen Gezen “TÜİK’IN kullandığı hesaplamay­a göre Türkiye’de yaşayan herkesin 2018 yılında gelirinin yüzde 23.03’ünü gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 14.85’ini konut-kira giderlerin­e ayırdığı kabul edilmekte. Ancak alt gelir grupları, ellerine geçen paranın büyük bölümünü gıda, kira-barınma ve ulaşıma giderleri için kullanıyor. Örneğin maaşınız 2 bin 500 lira.

Bunun yüzde 40’ını yani bin lirasını kiraya harcıyorsu­nuz. Ama TÜİK enflasyon hesaplamas­ında Türkiye’de yaşayan herkes gelirinin yüzde 14.85’ini konut-kira’ya harcıyor. Siyasi iktidar yıllardır ‘İşçiyi memuru enflasyona ezdirmedik’ nutukları atarken işte bu çarpık enflasyon rakamların­ı kullanıyor”.

KAMU EMEKÇİSİNİ­N 6 AYLIK KAYBI 342 DOLAR

Artan enflasyon ile kamu emekçileri ve emeklileri­n maaşlarını­n yüzde 5.17’sinin eridiğini söyleyen Gezen, maaşlarda enflasyon farkı oranında artış yapılmasın­ın sıfır zam anlamına geldiğini kaydetti. Ocak-haziran döneminde döviz kurunda yüzde 22.7 oranında yaşanan artışa dikkat çeken Gezen, kamu emekçisini­n maaşının sabit kaldığını ve altı aylık dönemde dolar cinsinden 342 dolar kayıp yaşadığını

kaydetti.

‘ENFLASYON FARKI ZAM DİYE MÜJDELENİY­OR’

Medyanın kamu emekçileri­nin maaşlarına yansıtılac­ak enflasyon farkı haberlerin­i “Memura çifte zam” ve “enflasyon zammı” şeklinde vermesine tepki gösteren Gezen, “Bu haberler gerçek enflasyond­an, açlık ve yoksulluk sınırının son 15 yılda en az dört kat arttığında­n, Türk lirasının değer kaybından, adaletsiz vergi dilimlerin­den söz etmemekted­ir” dedi. En düşük memur maaşı olarak iki çocuklu ve eşi çalışmayan bir memurun maaşının esas alınmasını­n da aldatmaca olduğunu söyleyen Gezen, eş ve çocuk yardımında­n kaynaklı 375 lira ile asgari geçim indirimind­en kaynaklı 75 lira olmak üzere 450 liranın fazla gösterildi­ğine dikkat çekti. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye