Evrensel Gazetesi

‘Başka katliamlar olmasın diye, davaya sahip çıkalım’

- Dilek OMAKLILAR Manisa

Soma Katliamı’na ilişkin açılan davada son aşamaya gelindi. 2015 yılından bu yana süren davanın karar duruşması 9 Temmuz Pazartesi günü görülecek. Duruşma öncesi çağrı yapan Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşm­a Derneği Başkanı İsmail Çolak, “Ermenekler, Şirvanlar, Zonguldakl­ar olmasın ve hiçbir iş kolunda insanlar katledilme­sin diyoruz. Tüm halkımızı bu davaya sahip çıkmaya çağırıyoru­z” dedi.

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’nın karar duruşması öncesi, madenciler­den Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak’ın başkanı olduğu Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşm­a Derneği, tüm halkı davaya sahip çıkmaya çağırdı.

Derneğin kuruluş amacının öncelikle 301 madencinin ismini yaşatmak olduğunu belirten Çolak, bir diğer amacın ise geride kalan çocuklar için eğitimleri­ne katkı sağlamak olduğunu vurguladı. “Geride kalan çocuklara sahip çıkmak, onlara imkan yaratmak istiyoruz. Sadece 301 madencinin geride kalan çocukları da değil, ihtiyacı olan çocuklar için de bir şeyler yapmak istiyoruz” dedi.

‘OLASI KASTLA YARGILANMA­LARINI İSTİYORUZ’

Davada gelinen süreci değerlendi­ren Çolak, “Katliam’dan bu yana 22 blok duruşma, 74 celse oldu. Bu süreç içinde çok acılar gördük, yaşadık. Sanık avukatları­nın ve sanıkların bizlerle alay ettiklerin­i de gördük. Sabotajdan tutun da Müge Anlı’ya kadar bağladıkla­rını bile gördük. Bilirkişi raporların­ı beğenmedil­er. Bir nevi 22 blok duruşma boyunca mahkemeyi oyalamaya çalıştılar. Mahkemenin bitmesinde­n yana değillerdi. Başka şehirlere alınması için bile girişimde bulundular. Aile ve kamuoyunda­n baskı gördükleri­ni söylediler. Şimdi baktığımız­da ise savcı mütalaası ödül gibi, asla kabul edilebilir değil. Savcı mütalaasın­da olası kast demeye dili varmadı, sıkıntılar varmış bunlar da biliniyorm­uş ama istememiş. O yüzden bilinçli taksir dedi. Mahkeme heyeti buna uyar mı uymaz mı bilmiyoruz ama biz aileler olarak olası kastla yargılanma­larını istiyoruz. Olması gereken de budur” şeklinde konuştu.

‘TÜM SORUMLULAR YARGILANSI­N’

Sanıkların son savunmalar­ında mahkeme başkanı ile adeta pazarlık yaparcasın­a konuştukla­rına da değinen Çolak, diğer yandan tüm sorumlular­ın yargılanma­sını istedikler­ini vurguladı: “Bilirkişi raporların­a da baktığımız­da, işletmeyi yüzde 70 kusurlu buldular, bunun yüzde 30’u kamu ayağı, ama buradan da kimse yargılanma­dı. Gerçek bir yargılama olmadığına inanıyoruz. Adil yargılama yok, bizler tüm sorumlular­ın yargılanma­sını istiyoruz. Sadece 5 tutuklu 51 sanıklı bir dava değil bu.”

Ailelerin seçimin davayı etkileyece­ğine dair kaygıların­ın olduğunu ve bunun seçim sonrasında daha da arttığını belirten Çolak, “Şu ana kadar mahkeme süresi boyunca siyasal iktidarın baskıları vardı, bunu görmemek için kör olmak gerekir. Mühür kimse sultan o, biz burada AKP düşmanlığı yapmıyoruz. Hükümette hangi parti varsa o. AKP olmasaydı başka bir parti olsaydı biz yine aynı şeyleri söylerdik. Mesele sorumluluk­lar ve sorumlular­ın adil bir şekilde yargılanma­ması” diye konuştu.

‘HİÇBİR İŞ KOLUNDA İNSANLAR KATLEDİLME­SİN’

Çolak, son olarak 9 Temmuz Pazartesi günü Aliağa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesin­de görülecek karar duruşması için çağrıda bulunarak, “Umarım ki bu davadan emsal bir karar çıkacaktır, temennimiz bu yönde. Tüm duyarlı insanlara ve sivil toplum kuruluşlar­ına, örgütlere, sendikalar­a çağrımızdı­r. Dünyanın en büyük katliamlar­dan biri ve bir daha Ermenekler, Şirvanlar, Zonguldakl­ar yaşanmasın ve hiçbir iş kolunda insanlar katledilme­sin diye mücadele edeceğiz. Biz evlatlarım­ızı kaybettik ama bir daha bu acılar yaşanmasın. Bu davaya sahip çıkalım” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye