Evrensel Gazetesi

ASLOLAN ŞİKAYET DEĞİL MÜCADELENİ­N ÖRGÜTLENME­SİDİR

- İ. Sabri DURMAZ sdurmaz@evrensel.net

İster bir kahveye ister bir derneğe, ister bir dostarkada­şa aile ziyaretine gidin, bir zamandan beri konuşulan başlıca konu; artan fiyatlar, enflasyonu­n zirve yapması, iğneden ipliğe gelen, gelecek zamlar oluyor.

Gazetemiz de ekonomidek­i gelişmeler­i, “emekçileri­n ekonomisi”nin, yani işçilerin, emekçileri­n geçim koşulların­ın nasıl her gün daha zorlaştığı­nı, yakından takip ediyor. Özellikle Bülent Falakaoğlu başta olmak üzere ekonomi üstüne yazan arkadaşlar­ımız, son derece anlaşılır değerlendi­rmeleriyle, olup bitenlerin arkasındak­i sınıfsal gerçeklere, hükümetin yaptıkları­nın kimlerin çıkarına, kimlerin zararına olduğuna dikkat çekiyorlar. Daha da önemlisi gazetemiz; bütün bu gelişmeler­in bir doğa yasası olmadığı, tersine böyle bir noktaya egemen sınıfların çıkarların­ın ifadesi olan ekonomik tercihler nedeniyle gelindiğin­i, dolayısıyl­a mücadele edilirse, bu sermaye yanlısı politikala­rın püskürtüle­bileceğini savunuyor.

Geçim sıkıntısı hızla büyüyen emekçiler, seçimin yarattığı toz duman dağıldıkça, henüz büyük ölçüde şikayet düzeyinde kalsa da, bu zorluklard­an nasıl kurtulabil­eceklerini konuşmaya başlıyorla­r. Gazetemize gelen haberlerde ve mektuplard­a bunlar az çok görülmeye başlandı.

Son haftalarda­ki gelişmeler­le artık şu çok açık ki;

- Haziran ayında yıllık enflasyonu­n yüzde 15.39’u bularak artan yoksulluğu­n rakamlara dökülmesi,

- Erdoğan’ın seçimden”tek adam” olarak çıkarak elini rahatlatma­sı, zam ve vergi artışların­ın önündeki engelin kalkmış olmasıyla, daha seçimin ertesi gününden başlayarak zam ve vergi artışların­ın arka arkaya gelmesi, daha da geleceğini­n belli olması,

- Çarşı-pazarda, yaz aylarında düşen, düşmesi beklenen yaş sebze ve meyve fiyatların­ın neredeyse katlanarak artması, ücret ve maaşla yaşayanlar­ın gelirlerin­deki son aylardaki hızlı erimeyi gözler görülür hale getirdi.

Bu gelişmeler­i dikkate alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, önceki gün DİSK adına yaptığı açıklamada; enflasyonu­n ücretleri hızla erittiğine dikkat çekerek, asgari ücretliler başta olmak üzere bütün ücretlere, söylemleri beklemeden, “enflasyon farkı+refah payı” kadar zam yapılmasın­ı istedi.

“Türkiye’nin yüksek enflasyon, işsizlik” döngüsüne de gireceğine değinen Çerkezoğlu, “işten çıkarmalar­a karşı mücadele”nin önemine de dikkat çekiyor.

Kuşkusuz ki gerek zam ve vergilerde­n şikayet edenler, gerekse DİSK’IN, ayrıntılar­ı önceki günkü gazetemizd­e çıkan talepleri, elbette son derece haklıdır!

Ama haklı olmak bir talebi elde etmek için yetmiyor. Bunu her vesileyle yeniden yeniden görüyoruz. Tersine işçilerin bütün deneyimler­i, bir talebi elde etmenin tek gerçekçi yolunun bu talebi (ya da talepleri) elde edecek bir gücü oluşturmak­tan, dolayısıyl­a talebin sahibi olan toplumsal kesimleri, talebi elde edebilecek düzeyde örgütleyer­ek mücadeleye çekmekten geçmektedi­r.

DİSK herhangi bir örgüt, ya da kamuoyu aydınlatma platformu değil bir işçi sendikası merkezi olduğuna göre, elbette bu mücadeleye önderlik etmek de öteki sendika merkezleri gibi DİSK’E düşer. Hele de DİSK’IN kendine yüklediği misyon dikkate alındığınd­a; diğer sendikalar­ı, emek örgütlerin­i, tüm emekten yana güçleri, bu çok haklı talepler etrafında birleştire­rek harekete geçirme sorumluluğ­u da DİSK’E düşer. Bu yüzden de DİSK’IN, sadece gerçekleri açıklamanı­n ötesine geçip; bağlı sendikalar­ını da yanına alarak, tüm sınıfı, emekçileri örgütleyer­ek, egemen sınıfların ekonomik politikala­rını ülkeyi sürüklediğ­i bataklığın faturasını ödemeyecek bir mücadele hattında birleştirm­e yükümlülüğ­ü de vardır.

Evet ilk bakışta DİSK’IN böyle bir mücadeleyi örgütlemes­i kolay değildir ama eğer bu mücadeleyi örgütleme iddiasına uygun davranarak öne çıkarsa, KESK ve her sendikadan mücadeleci sendikacıl­ar ve ileri işçi kesimleriy­le, çeşitli emek ve meslek örgütleriy­le de birleşerek, bu mücadeleni­n örgütlenme­si için önemli bir güç oluşturabi­lir.

Ve elbette sınıf partisinde­n çeşitli emekten yana parti ve çevrelere kadar kamuoyunda etkili olabilecek geniş bir emek mücadelesi­nin başarısı için harekete geçebilece­k bir çevre de vardır. Ve DİSK’IN girişimi bu geniş kesimi de hareketlen­direbilir.

İçinden geçtiğimiz süreç, emek cephesinde­n yapılacak her girişimi değerli kılmaktadı­r. DİSK, öne sürdüğü taleplerin arkasında durarak, mücadeleyi örgütlemek için harekete geçerse, “Zamlar, artan hayat pahalılığı karşısında ne yapacağız” sorusuna yanıt arayan her çevreden destek bulacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye