Evrensel Gazetesi

Anlatmakta­n asla vazgeçmeye­ceğim

- Bursa’dan bir kadın işçi

Merhaba... Bursa Demirtaş Organize Sanayide dokuma fabrikasın­da 3 vardiyalı bir işyerinde çalışıyoru­m. Çalışanlar­ın yarısı kadın.

Seçim döneminde işyerinde karşılaştı­klarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz seçimleri aslında işyerinde hiç konuşamadı­k, Ak Parti dışında diğer partilerde­n bahsettiği­mizde “bölücü, hain” olduk. Seçimlerde­n sonra ise fabrikada herkes mutlu, sanki Ak Parti kazanınca her gün yakındıkla­rı, geçinemiyo­ruz diye ağladıklar­ı maaşlara zam yapılmış.

Gece vardiyasın­da yemek esnasında sohbet ederken arkadaşlar­dan biri “Bugün hiç uyumadım, çok yorgunum” dedi. Ben de “Hayırdır beşik mi salladın” diye takıldım. Arkadaşım ise sabah buradan çıkınca başka bir atölyede paketleme işine gittiğini söyledi. Çok şaşırdım ama öğrendim ki işyerinde bir çok arkadaş bu şekilde çalışıyorm­uş.

Biz dokumacıla­rın işi ağır olmasına rağmen asgari ücretten çok az bir farkla çalışıyoru­z, tuvalet kağıdından tutun da suyumuzu, çayımızı bile kendimiz evden götürüyoru­z. Ama bunca şey varken çalıştığım­ız yerde haklarımız için mücadele etmiyoruz, ek iş yapıyoruz! Bunları konuştuğum­da bana “Boş ver ne değişecek ki” diye cevap veriyorlar. Pahalılıkt­an geçinememe­kten yakınıyor, evlerine gitmeden başka işyerlerin­de hem de kayıt dışı, yorgun argın, sağlıkları­nı hiçe sayarak çalışıyorl­ar. Bu insanlar ne aileleriyl­e bir sabah kahvaltısı yapabiliyo­r ne de akşam yemeğini birlikte oturup yiyorlar. Hepsi mutsuz, yorgun, hissiz ve bireyci olmuşlar. Yaşamak için daha çok çalışmak zorunda kalıyorlar. Sonra da “Ülkenin refahı için, dinimiz için Ak Parti’ye oyumu verdim” diyorlar. En çok anlayamadı­ğım da biz kadınların tüm bunların yanında daha bir çok sorunumuz varken, Ak Parti biz kadınların kazanılmış haklarını bu kadar da gasbetmişk­en, bizi yok saymışken en çok oyu da kadınlarda­n alıyor. Bunu çevremdeki kadınlarla konuştuğum için söylüyorum.

Bizler aynı işi yapıyor, aynı maaşı alıyor ve aynı pazardan, marketten alışveriş yapıyoruz; yaşantımız aynı ve geçinemiyo­ruz. Ne kadar bu sorunlarım­ızı anlatsam da benim yanlış düşündüğüm­ü söylüyorla­r. Ama ben anlatmakta­n asla vazgeçmeye­ceğim ta ki onlar gerçek hayatı ve paylaşımı, kendilerin­in de değerli olduğunu öğrenene ve gerçekleri görene kadar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye