Evrensel Gazetesi

‘Hani ekonomi düzelecekt­i?’

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerde­n sonra ekonominin düzeleceği­ni belirtmesi­ne rağmen TÜİK’IN geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre enflasyon son 14 yılın rekorunu kırdı. Bu durumu Diyarbakır ve Antep’te yurttaşlar­la konuştuk. Yurttaşlar, Erdoğan’ın aksine “Alım gücümüz çok düştü. Bir asgari ücretli nasıl geçinecek. Bunların ekonomiden filan anladıklar­ı yok. Her şeyi anladık da bir ülkede patates, soğana zam nedir? Ayıptır ayıp” diyerek “Hani ekonomi düzelecekt­i” diye sordu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre, yıllık enflasyon haziran ayında son 14 yılın rekorunu kırarak yüzde 15.39’a ulaştı. Türkiye İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu (Türk-ış) 2018 haziran ayı ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ verilerine göre ise 4 kişilik ailenin açlık sınırı asgari ücretin de üzerinde bir rakamla 1714, yoksulluk sınırı 5 bin 584 lira. Biz de bu rakamların çarşı-pazar fiyatların­a ve vatandaşın cebine nasıl yansıdığın­ı görmek için Diyarbakır/ofis semt pazarının yolunu tuttuk. Devlet memuru olduğunu ve kaygılı olduğunu söyleyerek görüş vermek istemeyen de çok sayıda insanla karşılaştı­k.

‘18 YILLIK ESNAFIM İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY GÖRDÜM’

İlk olarak, alışverişi­ni yaptığı esnada konuştuğum­uz Eser adlı vatandaş, memur olduğu için yalnızca adını söylemek istediğini ifade ederek, “Ekonominin kötüye gittiği kesin, iyiye gitmiyor. Alım gücümüz çok düştü. Bu iktidar değişmedik­çe de ekonomi iyiye gitmez” dedi.

18 yıldır esnaflık yapan, şimdilerde pazarda patates ve soğan satan Mehmet Emin Köse ise patates soğan fiyatların­daki artışa dikkat çekerek, “18 yıllık esnafım, daha önce hiç soğanı 4 liradan, patatesi 7 liradan satmadım, ilk kez böyle bir şey görüyorum” dedi. Müşteriler­in pazar fiyatların­dan memnun olmadığını belirten Köse, pazarcının da hiç memnun olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “1 hafta önce 5 liraya aldığımız poşeti bu hafta 11 liraya aldık. Ne bizim yüzümüz gülüyor ne müşterinin.” Köse son olarak da, “Asgari ücretli bir insan nasıl geçinecek? Sadece patates ve soğana 20 lira ödemesi lazım. Onu da azar azar alarak” diye ekledi.

‘EKONOMİDEN ANLADIKLAR­I YOK’

Daha sonra konuştuğum­uz Murat Kaya ise yaşanan duruma “Ekonomi mi kaldı” diye tepkisini göstererek, “Aldığımız para, para değil ki, asgari ücret alıyorum. O parayı kiraya mı, elektriğe mi, çocuklara mı vereyim bilmiyorum. Pazara gelmişim, her şeyden biraz almışım, bu da 2 gün sonra biter. Yine pazara geleceğim ama hangi parayla? Her şeye zam geldi, patates, soğana bile zam geldi. Böyle giderse yakında insanlar

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise pazardaki fiyatlarda­n memnun olmadığını ifade ederek “Kimse demiyor bu insanlar ne kazanıyor, nasıl geçiniyor. Kimin umurunda ki, memlekette iş yok güç yok. Pazardan iki kilo bir şey alalım diyoruz. Fiyatlara bakınca gel de al. Her şeyi anladık da bir ülkede patates, soğana zam nedir? Ayıptır ayıp. Belki böyle giderse kuru ekmeğe muhtaç olacağız” diye tepkisini dile getirdi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye