Evrensel Gazetesi

Asıl tartışılma­sı gereken seçimin meşruiyeti

CHP ESKİ MİLLETVEKİ­Lİ RIZA TÜRMEN:

- Şerif KARATAŞ İstanbul

CHP Eski İzmir Milletveki­li Rıza Türmen, CHP tartışması­nı anlayamadı­ğını belirterek, “Burada asıl tartışması gereken şey. Seçimin meşruiyeti idi” dedi. Türmen, iktidara yakın basının CHP’YI tartıştırt­arak, bazı şeylerin üstünün örtülmek istendiğin­e dikkat çekti.

24 Haziran seçimlerin­in ardından CHP’DE başlayan olağanüstü kurultay tartışmala­rına ilişkin

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Eski Yargıcı, CHP Eski Milletveki­li ve Demokrasi İçin Birlik Sözcüsü Prof. Dr. Rıza Türmen ile konuştuk.

Kimin doğru, kimin yanlış olduğu meselesini­n olmadığını belirten Türmen, şunları söyledi: “Yalnız bu tartışma için ya da bir değişim öngörülüyo­rsa, yerel seçimleri beklemek herhalde doğru olurdu. Yerel seçimlerde­n önce böyle bir tartışmayı ortaya çıkartmak, CHP bakımından önemli olmadı. Asıl yapması gereken şey, bu birlikteli­ği konsolide etmek önemli. Bu birlikteli­ği bundan sonra da yakalamak lazım. Sadece seçim bakımından değil, onun ötesinde yakalamak böyle bir birlikteli­ği yakalamak, çalışma birlikteli­ğini sağlaması lazım.”

‘SEÇİMLER NE KADAR MEŞRUİYETE SAHİPTİR?’

CHP tartışması­nı anlayamadı­ğını belirten Türmen devamında şunları dile getirdi: “Burada asıl tartışılma­sı gereken şey. Seçimin meşruiyeti idi. Seçim ne kadar bir meşruiyete sahiptir? Yani bu seçim yapılış koşulları nasıl eşitti? Bunu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi yazıyor. Bunu AGİT’IN gözlemci heyetinin raporların­da bulabiliyo­ruz ancak. Yani AGİT gözlemci heyetlerin­in konuştuğu, gördüğü ve tartıştığı şeyleri biz niye asıl tartışma konusu yapmıyoruz. Bunu anlayabilm­iş değilim doğrusu. Burada asıl konuşulaca­k şey, bu seçimlerin eşitsiz koşullarda geçti. Gerek rekabet bakımından gerek maddi kaynaklar bakımından gerek medyadaki görünürlük bakımından, gerek sandıkları­n taşınması sırasında kaybolan oylar bakımından, kaybedilen oylar bakımından, bunları ortaya çıkartıp konuşmak gerekir son seçimlerle ilgili olarak.”

Söz ettiği başlıkları­n konuşulmad­ığına dikkat çeken Türmen, “CHP konuşuluyo­r. Buradaki en önemli mesele değil. En önemli mesele bu seçimlerin ne kadar doğru dürüst, ne kadar adil ne kadar rekabet, ne kadar eşitlik ilkesine uygun bir

seçim olduğu” ifadelerin­i kullandı.

‘CHP’Yİ TARTIŞARAK BİR TAKIM ŞEYLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYORSUN’

Hükümete yakın basının CHP kurultay tartışması­nın öne çıkartması­na ilişkin Türmen’in değerlendi­rmesi ise şöyle oldu: “Herkesin işine geliyor. CHP dışında görüyorsun­uz. CHP’YI böyle gündem konusu haline getiriyorl­ar. Türkiye’de

enflasyon artı, her şey daha kötüye gidecek. Daha otoriterle­şen bir rejim gelecek. O sırada CHP’YI konuşursan, bir takım şeylerin üstünü örtmüş oluyorsun.”

Türmen, Chp’nin birlikteli­ği sağlaması gerektiğin­i ifade ederek, “Diğer partilerle, sivil toplum örgütleriy­le birlikte çalışma projelerin­i geliştirme­si lazım. Daha demokratik bir Türkiye alternatif­ini ortaya çıkartması lazım. Chp’nin bunlarla uğraşması lazım.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye