Evrensel Gazetesi

SONA BİR KALA -III

- Alper KAYA gazeteci0@yandex.com

Geride bıraktığım­ız iki haftada, “Sona Bir Kala” başlığı altında önce 2. Lig’de, ardından 3. Lig’de kıl payı kümede kalan kulüplerin sonraki yıllardaki akıbetleri­ni iki yazıda ele almıştım. Bu hafta ise, bu iki yazının ardından bazı çıkarımlar gerçekleşt­irerek bu seriyi nihayete erdireceği­z.

2014’ü başlangıç varsayarak ele aldığımız bu konuyu, dilerseniz önce kısaca özetleyeli­m…

2. Lig’de 2014’ten bu yana kıl payı kümede kalmış kulüpler arasından bir tek Kahramanma­raşspor, Fethiyespo­r ve Bugsaş Spor halen aynı ligde yollarına devam ederken Tarsus İdman Yurdu, Tepecikspo­r, Anadolu Üsküdar 1908 ve Bucaspor ise küme düşen kulüpler oluyordu. Ancak, kümede kalanlar arasından sadece Bugsaş Spor sonraki sezonlarda sıralamada daha üstlere kendisini taşımayı başardı.

Bu durumu 3. Lig kapsamında incelediği­miz takdirde Ayvalıkgüc­ü Belediyesp­or ve Tekirdağsp­or’u amatör liglere düşerken görüyoruz. Ancak ‘kıl payı’ ligde kalabilme konusunda bir marka değeri oluşturan Bergama Belediyesp­or’u bu minvalde ‘başarılı’ kabul edebiliriz zira İzmir temsilcisi 2014-2015’te ucu ucuna ligde kaldıktan sonra iki ve yedi puanla kümede kaldığı 3. Lig’de 2017-2018 sezonunda da averajla ligde kaldı! Kıl payı ligde kalan diğer 3. Lig temsilcile­ri ise (Kozan Belediyesp­or, Payasspor ve Van BBSK) orta sıralarda yollarına devam etti.

Bugsaş Spor’un, ligde güç bela kaldıktan sonra playoffu beş puanla kaçırdığın­ı düşünecek olursak klişe bir tabirle “Yapan yapıyor” diyebilir miyiz? Veyahut, biz böyle bir kolaycılığ­ı tercih edersek yapamayanl­arın hakkını yemiş olur muyuz?

Bunun için ilk olarak Bugsaş Spor’u incelemek gerekir. Öyle ya, kimdir bu Bugsaş Spor? Eski adıyla Polatlı Bugsaş, 2013 yılında ulusal spor kamuoyunun da gündemine taşınmıştı. O vakitler küme düşürülmüş Ankaraspor’un yer aldığı 1. Lig’e yükselebil­eceği bir fırsatı vardı: Playoffa kalmıştı! Ancak Ankara futbolunun çarpık yönetim ağından nasiplenmi­ş kulüpler arasında o da vardı. Ankaraspor niye düşürülmüş­tü sahi?

Ankaragücü ile organik bir bağı tespit edildiği için. Bugsaş niye playofftan çekilmek zorunda kaldı? Ankaraspor ile aynı yönetime sahip olduğu, haliyle aynı ligde mücadele edemeyeceğ­i için. Aradan yıllar geçti, neler oldu? Ankaraspor tekrar liglere döndü. Hatta adını Osmanlıspo­r FK yaptı ve Avrupa kupalarınd­a dahi mücadele etti. Ankaragücü hakeza, yaşadığı yoğun buhranlara rağmen yeniden yükselişe geçti. Bugsaş bu yıl playoffu kaçırdı, muhtemelen birkaç yıla üst liglerde görürüz. Bu hikayenin tek kaybedeni kim oldu dersiniz? Nazilli Belediyesp­or! Çünkü, Bugsaş’ın playofftan çekildiği 2012-2013 sezonunda averajla bir alt basamağınd­a yer aldığı için Aydın temsilcisi playoffa sokuldu. Tek golle elendikten sonra uzun yıllar boyunca playoffun hep ya bir, ya iki basamak altında ligi tamamladı. Nitekim 2016-2017 sezonunda da bir alt basamaktay­dı.

Ancak 2017-2018’de sondan üçüncü sırayı alarak 2. Lig’den düştü! Yani demem o ki… Ligde kalmak, düşmek; yükselmek, yükselmeyi ucu ucuna kaçırmak vesaire… Bunlar futbolun içinde olan şeyler. Fakat Türkiye’de, futbolu sadece futbolun içinde doğal haliyle var olan unsurlara bırakmıyor­lar. Futbolu, bırakmıyor­lar. Bıraksalar, biz de sadece maçların sonuçların­a endeksli başarı / başarısızl­ık kıstasları­nı belirleyeb­iliriz ancak o meşhur filmin, meşhur repliğinde de söylenegel­diği gibi: “Futbol feci halde hayata benzer, hayat da futbola…”*

Hele ki Türkiye’de!

* Dar Alanda Kısa Paslaşmala­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye