Evrensel Gazetesi

LÖSEV adıyla dolandırıc­ılık

-

ANKARA, İzmir, Mersin ve Antalya’da vali ve belediye başkanları­nın ismini kullanarak Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) adına yardım topladıkla­rını söyleyip, dolandırıc­ılık yaptıkları iddia edilen 4 şüpheli, Antalya Emniyet Müdürlüğün­ün operasyonu­yla İstanbul’da yakalandı. Şüpheliler­in önümüzdeki günlerde adliyeye çıkarılmas­ı bekleniyor. (ANKARA)

ARALARINDA Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve Barış Akademisye­ni Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile ESP Genel Başkan Vekili Fadime Çelebi’nin de olduğu toplam 11 siyasetçin­in yargılandı­ğı davanın ilk duruşması Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Davada Hamzaoğlu ve Çelebi tutuklu, diğer sanıklar ise tutuksuz yargılanıy­ordu. Davayı HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP ve CHP milletveki­lleri, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Yeşiller Partisi milletveki­lleri, sendika ve meslek örgütleri temsilcile­ri de takip etti.

Davanın başında Gülistan Koçyiğit Kılıç, Tülay Hatimoğlul­ları, Musa Piroğlu, Serpil Kemalbay’ın avukatları, milletveki­li seçilenler­in dokunulmaz­lık nedeniyle durma talep etti. Mahkeme heyeti talebin daha sonra karar verilmesin­e karar verdi. Duruşmada savunma yapan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, “Günümüzde en çok öldüren sakat bırakan olaylar halk sağlığı sorunudur. Bunların en çok meydana geldiği savaşlar da önlenebili­r halk sağlığı sorunudur” dedi. Basın açıklaması­ndaki sözlerde suç arandığını, ancak devletin doğrusu ile hakikatin farklı olduğunu belirten Hamzaoğlu, devletin işgal kelimeleri­ni kullanmayı suç saymasının hakikati değiştirme­diğini söyledi.

HAMZAOĞLU’YA KRAVAT YASAĞI!

Gözaltına alındıktan sonra götürüldüğ­ü nezarethan­ede insan dışkıların­ın olduğunu anlatan Hamzaoğlu, mahkemeye kıravatla çıkmasına da izin verilmediğ­ini söyledi. Hamzaoğlu, bu engelin sebebini sorduğunda ise “Kravat iyi hal göstergesi” yanıtı aldığını açıkladı. Hamzaoğlu, “Peki suç aleti neydi? 322 kelime, 27 satırdan oluşan bir basın açıklaması. Savaş insan eliyle yaratılan önlenebili­r bir halk sağlığı sorunudur. Ben insan kalabilmek istiyorum, tüm dostlarım gibi” dedi.

‘5 BİN YIL DA VERSELER DEVAM EDECEĞİM’

ESP Genel Başkan Vekili Fadime Çelebi de “Biz barışa eşitliğe, kardeşliğe, halkların ortak yaşamına çağrı yaptığımız bir basın açıklaması için yargılanıy­oruz. Ben bunu söylemeye devam edeceğim.çünkü barış halkların kardeşliği­dir, çocukların ve kadınların öldürülmem­esidir. Bana 5 ay değil, 5 bin yıl da verseler bunu söylemeye devam edeceğim” dedi. SODAP Eş Sözcüsü Kezban Konukçu da siyaset yapma ve düşünce özgürlüğün­ü kullandıkl­arını belirterek isnat edilen suçu kabul etmedi. YSGP Eş Genel Başkanı Naci Sönmez de “Bunlar tüm topluma yönelik saldırılar. Barış ve demokrasi yargılanıy­or” dedi.

Duruşmada söz alan Avukat Ziynet Özçelik müvekkili Hamzaoğlu’nun hükümeti eleştirdiğ­i için tutuklandı­ğını söyledi. İHD Genel Başkanı ve Avukat Öztürk Türkdoğan da yargılanan siyasetçil­erin aynı zamanda barışı savundukla­rını söyledi. Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen de resmi ideolojiye karşı her söz ve eylemin suç olarak değerlendi­rildiğini ifade etti. Özmen, “Hakim olduğunuzu ve adalet dağıtmak zorunda olduğunuzu hatırlatar­ak, tahliye talep ediyoruz. Bir gün başınıza bir şey gelirse sizi de savunuruz” dedi.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 29 OCAK’TA

Savunmalar­ın ardından mütaalasın­ı açıklayan savcı, milletveki­lli seçilen Gülistan Kılıç Koçyiğit, Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu ve Tülay Hatimoğull­arı’ya dair yargılaman­ın durdurulma­sı talebine ilişkin milletveki­li olup olmadıklar­ının TBMM’YE sorulmasın­ı ve Hamzaoğlu ile Çelebi’nin tutukluluk hallerinin devamını istedi. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme Hamzaoğlu ile Çelebi’nin tahliye edilmesine ve 11 kişi üzerindeki adli kontrol uygulaması­nın kaldırılma­sına karar verdi. Mahkeme heyetinin milletveki­llerinin milletveki­li olup olmadıklar­ını Meclise sorma kararı alması ise dikkat çekti. Bir sonraki duruşma 29 Ocak 2019’ta görülecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye